2016-12-09 10:02

ULTIMA ORA


A început referendumul privind aderarea Croaţiei la UE

 |  10:26
A început referendumul privind aderarea Croaţiei la UE

Referendumul privind aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană a început duminică, fiind un 'obiectiv crucial' pentru autorităţile acestei foste republici iugoslave, independente din 1991. Având nevoie de o majoritate simplă pentru a se impune, răspunsul 'da' ar trebui să obţină aproximativ 55% sau 60% din voturi, în contextul în care opţiunile pentru un vot 'nu' sunt creditate cu 30%.

În pofida reticenţelor alimentate de criza din zona euro, alegătorii ar trebui totuşi să spună da Uniunii Europene şi să permită ţării să devină, în 2013, al 28-lea stat al blocului european. Taberei proeuropenilor s-au alăturat atât Biserica catolică, deosebit de influentă în această ţară de 4,2 milioane de locuitori, cât şi Parlamentul.

În urma criteriilor dure fixate de Bruxelles, a căror intransigenţă a fost uneori percepută ca şantaj, dar și în urma actualei crize economice, entuziasmul proeuropean care ajunsese la peste 80% în sondaje, în 2003, s-a estompat pe parcursul negocierilor (2005-2011).

Integrarea acestei ţări în blocul european, la 1 iulie 2013, se poate realiza dacă va câştiga răspunsul 'da', dar și în condițiile în care tratatul de aderare pe care Croaţia l-a semnat în decembrie va fi ratificat de fiecare din cele 27 de membre ale UE, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-16

TAGURI: referendum, Croația, UEComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

CE DE HANDBAL. România joacă mâine seară cu Croaţia, calificarea tricolorelor nu este încă sigură Victoria fenomenală cu Rusia, campioana olimpică en-titre, a produs o bucurie fără margini... Acum 15 ore | (0)
Eurobasket 2017. Naționala României, în grupă cu Spania, Ungaria, Croația, Cehia și Muntenegru Naționala masculină de baschet a României a fost repartizată în grupă cu Spania, Ungaria,... 23 Noi 2016 | (0)