2017-01-18 12:35

ULTIMA ORA


A murit Christa Wolf, cea mai cunoscută romancieră din fosta RDG

 |  10:53
A murit Christa Wolf, cea mai cunoscută romancieră din fosta RDG

Christa Wolf, cea mai cunoscută şi apreciată scriitoare din Germania de Est, a decedat joi, într-un spital din Berlin, la vârsta de 82 de ani, după o lungă suferinţă, potrivit editorului său, Suhrkamp-Verlag. Scriitoarea a contribuit la naşterea literaturii din fosta Republică Democrată Germană (RDG) cu primul său roman 'Nouvelles de Moscou', o primă povestire editată în 1961 şi cu 'Le Ciel partage' (1963).

'Pentru mulţi cititori şi cititoare, Christa Wolf a fost mai mult decât o romancieră. Ea încă mai credea, într-o manieră aproape demodată şi totuşi şi astăzi actuală, în Bine şi capacitatea îmbunătăţirii fiinţei umane', a afirmat, joi, preşedintele german Christian Wulff, care consideră că opera scriitoarei a 'emoţionat şi încântat ţara noastră, împingând-o la reflecţie'.

Catalogând cărţile scriitoarei 'capodopere artistice de nivel înalt', ministrul german al culturii, Bernd Neumann, a spus că 'Germania a pierdut cu Christa Wolf unul din cei mai importanţi autori contemporani germani'.

Născută în 1929 în Prusia Orientală (astăzi teritoriu polonez), Christa Wolf a fost distinsă în 1980 cu premiul Georg-Buchner, cea mai înaltă distincţie literară germană, şi de doua ori cu 'Premiul Naţional' al RDG. În 1990, ea a primit titlul de Ofiţer al Artelor şi Literelor din partea statului francez, prin intermediul ministrului culturii Jack Lang.  Scriitoarea a ales un exil temporar în SUA în urma dezvăluirilor apărute în presă, în anii 1990, care au demascat-o ca o 'colaboratoare neoficială' a STASI, poliţia secretă a RDG, la începutul anilor 1960.

Christa Wolf, mama a două fete şi căsătorită cu scriitorul Gerhard Wolf, a fost prietenă cu Gunter Grass și a rămas până la sfârşit o personalitate de stânga, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-15

TAGURI: Christa_Wolf, GermaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image