2018-12-14 16:52


A MURIT CRITICUL DE FILM ALEX LEO SERBN

 |  15:23
A MURIT CRITICUL DE FILM ALEX LEO SERBN
Criticul de film Alex.Leo Şerban, în vârstă de 52 de ani, a decedat la Spitalul "MateiBalş" din Bucureşti, au declarat, sâmbătă, surse apropiate acestuia.

Alex.Leo Şerban, care a murit vineri noapte, la vârsta de 51 de ani, de o boalăincurabilă, a fost unul dintre cei mai apreciaţi şi mai rafinaţi critici defilm români, un apropiat al cineaştilor din noul val românesc şi un finobservator al lumii celei de-a şaptea arte.

Născut pe 28 iunie1959 la Bucureşti, Alex Leo Şerban a fost critic de film, eseist, prozator,traducător şi artist vizual, senior editor la revista Dilema veche.

A debutat în 1976, cuun poem în Chicago Review din Statele Unite ale Americii. Alex. Leo Şerban aabsolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine din cadrul Universităţii dinBucureşti în 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992),"International Visitor" în SUA (1996) şi bursier GE/NEC (2003-2004).

A predat la Facultateade Limbi Străine din Bucureşti şi la Universitatea Naţională de Artă Teatralăşi Cinematografică (UNATC) şi a ţinut un curs pentru masteranzi la Centrul deexcelenţă pentru studiul imaginii.

Articolele sale auapărut în reviste precum Cahiers du cinema (Franţa), Carta di cinema (Italia)şi Cover Magazine (Statele Unite). De altfel, începând cu 1982 este prezent (cueseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicaţiilor culturaleromâneşti (Secolul 20, România literară, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte& Idei, Lettre internationale, Idea etc.) A colaborat cu Elle, Idei îndialog, Observator cultural şi Suplimentul de cultură.

Alex. Leo Şerban afost realizator şi moderator al emisiunii "Fotograme" de pe TVRCultural (2005 - 2006).

A scris, în colaborarecu Mihai Chirilov şi Ştefan Bălan, volumul "Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele" (Editura Idea), care a primit Premiul Asociaţiei criticilor defilm din România şi (în colaborare cu Şerban Foarţă) "Jeu depaume"(LiterNet).

A mai publicat "Dieteticalui Robinson" (Editura Curtea Veche, nominalizată la Premiile Românieiliterare şi la cele ale Uniunii Scriitorilor), "De ce vedem filme"(Editura Polirom, Premiul de critică cinematografică al Uniunii Cineaştilor) şi"4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc" (Ed. Polirom, 2009).Totodată, Alex. Leo Şerban a îngrijit colecţia "Biblioteca de film" aediturii Humanitas.

A fost singurul criticromân invitat în emisiunea "Double Je" a lui Bernard Pivot, în 2004,şi a fost intervievat de The New York Times. A susţinut conferinţe a LincolnCenter, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional dinBucureşti.

Alex. Leo Şerban aavut de asemenea mai multe expoziţii de fotografie din ţară şi din StateleUnite.

Criticul român a fostmembru în boarduri (Centrul Soros Bucuresti, Consiliul Europei Strasbourg,Fundatia ProHelvetia, EuroArt etc.) şi în juriile mai multor festivaluri defilm (FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native,Anonimul; preşedinte al juriului la Festivalul de film experimental de la BaiaMare etc.), iar în perioada 2007-2010 a fost consilierul de selecţie alFestivalului Filmului European.

A fost primulbeneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundaţia"Timpul" (2008).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...