2017-01-19 04:20

ULTIMA ORA


A zecea zi de proteste în București și în țară

 |  07:13
A zecea zi de proteste în București și în țară

Sute de oameni s-au adunat, duminică seara, în a zecea zi de proteste, la Fântâna din Piaţa Universităţii, pentru a-şi striga nemulţumirile. De asemenea, pentru a zecea zi consecutiv, în mai multe oraşe din ţară, sute de persoane au protestat cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

În București, protestatarii scandau ''Libertate, Libertate'', ''Demnitate, demnitate'', ''Păcat, păcat de sângele vărsat'', ''Educaţia noastră nu e averea voastră'', ''Demisia, demisia'', iar pe pancarte se putea citi ''Locuinţe sociale, nu catedrală'', ''Indignaţi şi nu manipulaţi'', ''Vrem democraţie, nu oligarhie'', ''Bani în sănătate, nu securitate'', ''PDL şi USL aceeaşi mizerie''.

În faţa Teatrului Naţional alte sute de manifestanţi au protestat în mod paşnic, iar ordinea a fost asigurată de jandarmii. La protest au participat și pensionari, oameni în vârstă, tineri, elevi, profesori, sindicalişti și membri ai unor organizaţii civice. Nemulţumiţi de salarii, pensii şi de nivelul de trai scăzut, aceștia au scandat şi purtat pancarte cu lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale: "Avem dreptul la demnitate umană", "Ignoranţa ucide viitorul poporului nostru", "Demisia Băsescu Boc. Ne asumăm răspunderea. Semnează poporul". 

Totodată, Majestatea Sa Rege Mihai I şi Principesa Margareta şi-au arătat duminică îngrijorarea, dar şi susţinerea faţă de protestatari. "Europa şi România trec împreună prin vremuri de restrişte. Cu atât mai mult astăzi avem nevoie ca politica să respecte locul cuvenit pe care i-l conferă democraţia şi să nu ia locul competenţei, în spaţiul public şi instituţional. (...) Fără nicio îndoială, criza economică mondială afectează România. Dar este, totodată, evident că protestele din ţara noastră merg mult mai departe decât atât: românii îşi exprimă frustrarea faţă de politicieni care nu au privit niciodată dincolo de îngustele lor interese, care au fost mai mult ocupaţi cu mici dispute personale decât cu buna administrare a ţării", precizează comunicatul de presă al fostului suveran.

La Slobozia, Târgu Jiu, Slatina, Piteşti, Tulcea, Botoşani, Focşani, Bacău, Piatra Neamţ (în comuna Girov), Cluj-Napoca, Timişoara, Bistriţa-Năsăud, Alba Iulia, Reşiţa și Mureş au fost de asemenea manifestații.

În Blaj, aproximativ 50 de persoane, printre care primari şi foşti primari, liberali şi social-democraţi, din localităţile din împrejurimi s-au adunat duminică în faţa hotelului din municipiu şi au scandat împotriva Guvernului şi a preşedintelui la prima adunare de protest, scrie Agerpres.

În faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, peste 150 de persoane s-au adunat, la ora 17.00, şi au afişat mai multe pancarte pe care au scris: "Viermii fără noroc vrem carnea lui Băsescu şi Boc!", "Unde sunt taxele noastre? În vilele voastre!", "Vrem respect şi vrem onoare, nu minciuni şi vorbe goale!", "Libertate! Anticipate!", "Cetăţean român, nu vierme!", "Udrea, vrei doar Gucci, noi îţi dăm papucii!", dar şi articole din Constituţia României.Câţiva manifestanţi au dat foc unei plase portocalii din campania electorală din 2009 pe care scria "Băsescu pentru România", iar un protestatar a sunat dintr-un clopot.

La Deva au ieşit în stradă peste o sută de oameni, iar zeci de persoane au protestat, duminică seară, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava, cerând demisia preşedintelui, a Guvernului şi alegeri anticipate. Manifestări similare au avut loc şi în municipiul Fălticeni şi în oraşul Gura Humorului.

De asemenea, la Slatina şi Craiova protestatarii au cerut demisia lui Traian Băsescu. În faţa Prefecturii Olt din municipiul Slatina au protestat aproape 350 de persoane majoritatea membri PSD şi PNL, dar şi pensionari. Similar, circa 50 de oameni au manifestat şi la Craiova.

La Focşani au protestat în jur de 300 de persoane care au început să se strângă în parcul din faţa sediului Prefecturii Prahova, în jurul orei 15.30.

În Piaţa Mare din Sibiu s-au strâns, duminică seară, circa 500 de participanţi care au plecat în marş pe mai multe străzi din oraş, sub supravegherea jandarmilor, a Poliţiei Locale şi a Poliţiei Rutiere.

Aproximativ 150 de persoane au protestat mai mult de cinci ore în Constanţa, iar la Târgu Mureş circa 150 de persoane au cerut ca UDMR să iasă de la guvernare.

În jur de 200 de persoane au cerut demisia preşedintelui şi a Guvernului la Piteşti.

Circa o sută de persoane au protestat în Piaţa Victoriei din Timişoara, acţiunea încheindu-se fără incidente, scrie Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-27

TAGURI: protest, Piața_Univerității, antiprezidențial, antiguvernamentalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image