2018-12-17 02:37


Acord pentru reducerea cu 50% a datoriei Greciei

 |  07:33
Acord pentru reducerea cu 50% a datoriei Greciei

Liderii statelor din zona euro şi băncile creditoare au ajuns joi, la primele ore ale dimineţii, la un acord pentru reducerea cu 50% a datoriei Greciei.

Pentru a încerca să deblocheze negocierile cu reprezentanţii sectorului bancar, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, directorul general al FMI Christine Lagarde şi liderul Eurogrupului Jean-Claude Juncker au intervenit personal.

Anterior, Institutul de finanţe internaţionale (IIF) anunţase că negocierile dintre liderii europeni și băncile creditoare ale Greciei nu au avut un rezultat pozitiv.

După ce creditorii Greciei au decis o reducere de 100 de miliarde de euro din povara datoriei, primul ministru elen, Giorgos Papandreou, a declarat că o 'nouă eră' se deschide pentru țara sa.

'O nouă epocă, o nouă eră se deschide pentru Grecia (…) Acesta va fi pentru noi un nou punct de plecare. Dar munca trebuie să continue', a subliniat acesta. 'Am reuşit să scăpăm de capcana unei intrări în incapacitate de plată (…) Am avut de negociat o chestiune de supravieţuire' pentru ţară, a detaliat Papandreou.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat, joi dimineaţă, că datoria Greciei va fi redusă cu 100 de miliarde de euro în urma abandonării de către bănci a 'puţin peste 50%' din creanţele lor.

La sfârşitul summitului european ce a durat 10 ore şi a condus la un vast acord global pentru rezolvarea crizei datoriei, Sarkozy a declarat că această decizie 'reprezintă un efort de 100 de miliarde de euro' din partea băncilor.

Sarkozy a explicat că 'statele din zona euro sunt gata să mobilizeze 30 de miliarde de euro pentru a finanţa garanţiile' acestui acord, iar faţă de acestea Grecia va beneficia de 100 de miliarde din ajutoare publice internaţionale, informează Agerpres. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-29

TAGURI: Grecia, datorie, UE
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...