2017-01-23 06:31


Acordul militar între SUA și Taiwan este criticat de China

 |  09:52
Acordul militar între SUA și Taiwan este criticat de China

China a criticat dur acordul între SUA și Taiwan după ce Pentagonul a informat miercuri Congresul despre o înțelegere ce vizează modernizarea avioanelor de vânătoare F-16 taiwaneze. Autoritățile chineze, în semn de protest, au decis să îl convoace pe ambasadorul american la Beijing.

Acest acord, în valoare de 5,8 miliarde de dolari, are în vedere echipamente noi, sprijin logistic şi formare, și vizează aeronavele F-16 A/B actualmente în serviciu în Taiwan.   Mai mulţi aleşi americani erau favorabili unui acord extins în vederea vânzării de aparate noi F-16 C/D mai ales că „vânzarea de formare şi sprijin logistic nu va modifica echilibrul militar din regiune”, a explicat Agenţia de cooperare pentru apărare şi securitate din cadrul Pentagonului. Beijing-ul a respins categoric gestul american. „Actele regretabile ale părţii americane vor submina inevitabil relaţiile bilaterale”, a argumentat ministrul adjunct chinez de externe, Zhang Zhijun.

Ambasadorul american în China Gary Locke a fost convocat miercuri noapte la sediul MAE chinez, conform unui purtător de cuvânt al misiunii diplomatice americane, pentru a i se adresa o notă de protest.

Un comunicat postat pe internet precizează că: „Armata chineză şi-a exprimat profunda sa indignare şi condamnă cu fermitate această gravă ingerinţă în afacerile interne ale Chinei, care subminează suveranitatea şi securitatea naţională”.

„Decizia eronată a Statelor Unite ale Americii de a vinde arme Taiwanului va avea un impact inevitabil asupra relaţiilor militare sino-americane”, continuă comunicatul susținând, de asemenea, că înțelegerea va afecta stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.

Aceeași sursă adaugă: „Ne exprimăm speranţa că Taiwanul va recunoaşte această realitate”, „nu va provoca nicio confruntare între cele două părţi” şi nu va decide măsuri care să „afecteze situaţia generală şi dezvoltarea paşnică a relaţiilor” Chinei cu insula. SUA şi-au încălcat promisiunile în ultimii ani furnizând armament de ultimă generaţie Taiwanului, cu toate că au promis să respecte suveranitatea naţională şi integritatea teritorială a Chinei, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-02

TAGURI: China, Taiwan, acord, avioaneComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image