2017-01-17 07:08

ULTIMA ORA


Acordul privind scutul antirachetă, negociat de România şi SUA, a fost parafat la Washington.

 |  13:23
Acordul privind scutul antirachetă, negociat de România şi SUA, a fost parafat la Washington.
Acordul pentru amplasarea unor elemente alesistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România a fostparafat, luni, la Washington, de Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, şefii celordouă echipe de negociatori, informează MAE.

Ministerulprecizează, într-un comunicat, că secretarul de stat Bogdan Aurescu, aflatîntr-o vizită în SUA, a avut întâlniri cu Ellen Tauscher, subsecretar de statpentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi Frank Rose,asistentul adjunctului secretarului de stat pentru politica de apărare şioperaţiuni de verificare, discuţiile fiind axate pe discutarea problematiciiconexe încheierii Acordului pentru amplasarea unor elemente ale sistemuluiamerican de apărare împotriva rachetelor balistice în România. Textul Acorduluia fost finalizat la nivel de experţi la cea de-a şaptea rundă de negociere,desfăşurată la 4 mai, la Bucureşti.

Înîntâlnirile cu cei doi oficiali americani, şeful şi, respectiv, adjunctulşefului echipei americane care a negociat documentul, au fost discutate etapelerămase până la semnarea acordului şi începerea procesului de ratificare. Celedouă părţi au procedat la realizarea ultimelor corecturi tehnice ale acordului,respectiv la compararea textelor în cele două limbi (română şi engleză).

BogdanAurescu şi Ellen Tauscher, şefii celor două echipe de negociatori, au parafattextul acordului, adaugă MAE.

Conformsursei citate, etapa procedurală a parafării marchează formalizarea încheieriifazei de negociere a acordului şi constă, conform legii 590/2003 privindtratatele, în aplicarea pe paginile documentului a iniţialelor numelorreprezentanţilor părţilor la negociere în vederea autentificării cu caracterprovizoriu (până la semnare) a textului convenit în negociere. Parafarea este un moment proceduralprealabil semnării şi distinct de aceasta.

EllenTauscher i-a mulţumit omologului său român pentru atmosfera deosebit deconstructivă, în spiritul relaţiei de Parteneriat Strategic, în care s-audesfăşurat negocierile. Bogdan Aurescu a mulţumit la rândul său delegaţieiamericane de negociatori.

"Acest proiect strategic deosebit de important subliniază şiconfirmă nivelul de excelenţă al Parteneriatului dintre România şi StateleUnite, un parteneriat durabil şi dinamic, cu multiple beneficii reciprocepentru cetăţenii noştri. Astăzi, prin parafarea Acordului, am mai parcurs oetapă importantă spre intrarea în vigoare a acestui instrument juridic", aspus Aurescu, potrivit MAE.

Totîn acest cadru au fost abordate şi probleme legate de dezvoltarea sistemuluiantirachetă al NATO, în conformitate cu deciziile Summit-ului NATO de laLisabona, precum şi posibilităţile de cooperare în acest domeniu cu alte statepartenere, inclusiv Rusia.

Aurescus-a mai întâlnit cu alţi doi responsabili de rang înalt din Departamentul deStat - Nancy McEldowney, prim-adjunct al asistentului secretarului de stat alSUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, şi Pamela Quanrud, adjunct alasistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şieuro-asiatice. "Întâlnirile au oferit ocazia abordării relaţiei bilateraleromâno-americane şi discutării posibilităţilor concrete de substanţializare şiîntărire a Parteneriatului Strategic dintre cele două state dintr-o perspectivăce vizează întregul spectru de domenii de interes comun, de la dimensiuneamilitaro-strategică la cea a relaţiilor economice, ştiinţifice, de cercetare,educaţionale, interumane", explică MAE.

MAE precizează că, în cadrul tuturor întrevederilor, BogdanAurescu a ridicat problema admiterii României în programul Visa Waiver,inclusiv în contextul noii legislaţii promovate în Congres, care urmăreşteînlocuirea criteriului ratei de refuz cu cel al ratei de şedere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image