2017-01-19 19:27

ULTIMA ORA


Activitatea TMB riscă să fie blocată, 6.000 de dosare ale pensionarilor militari au fost depuse

 |  14:34
Activitatea TMB riscă să fie blocată, 6.000 de dosare ale pensionarilor militari au fost depuse

Aproximativ6.000 de pensionari militari din Capitală au introdus, la Tribunalul Bucureşti,acţiuni privind recalcularea pensiilor, alte 6.000 de dosare urmând să fieînaintate instanţei în perioada următoare, ceea ce ar putea duce la blocareaactivităţii instanţei, potrivit avocatului Costel Gâlcă.

Avocatulpensionarilor militari, Costel Gâlcă, s-a prezentat luni dimineaţă la Secţia deConflicte şi Litigii de Muncă a TMB cu un cărucior plin cu dosare ale celoraproape 6.000 de clienţi, din care majoritatea sunt afiliaţi SindicatuluiCadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMD).

Avocatula arătat că toate aceste dosare urmează să fie înregistrate de către instanţă,arătând că, în opinia sa, numărul mare de dosare depuse într-o singură zi vabloca activitatea instanţei.

"Amintrodus 6.000 de acţiuni, prin care contestăm modalitatea Guvernului de aplăti pensii micşorate, fără a emite şi decizii în acest fel", a declaratGâlcă, care a precizat că "vor mai urma 6.000 de acţiuni şi cu tot cu celede azi vor fi 12.000 de acţiuni, ceea ce va duce clar la blocarea Secţiei,având în vedere că anul trecut, în tot anul, aceasta a soluţionat 12.000 de dosare,respectiv cuantumul de dosare pe care noi îl vom depune în douăsăptămâni".

CostelGâlcă a precizat că următorul lot de dosare ar putea fi depus până la sfârşitullunii februarie, el adăugând că nu este "foarte optimist" în privinţatermenelor de judecată ce urmează să fie acordate. El a arătat că, dacă încadrul acestor dosare vor fi introduse şi cereri de preschimbare a termenuluide judecată, atunci primul termen ar putea fi stabilit "undeva în2012-2014", iar persoanele care vor depune acţiuni după pensionariimilitari probabil că vor primi termen în 2014.

Întrebatdespre temeiul juridic al acestor acţiuni, avocatul a adus ca argument deciziainstanţei supreme.

"Prindecizia 38 a instanţei supreme, s-a statuat foarte clar că HG 735/2010 derecalculare este nelegală, în consecinţă Guvernul nu avea temei de recalculare.Guvernul în acest moment trebuie să revină şi să plătească militarilor pensiilela nivelul avut înainte de recalculare. Ce a spus ieri (duminică, n.r.)preşedintele Băsescu nu are nicio relevanţă jurdică, pentru că este o opinie aunei persoane fără specialitate în domeniu. Orice lege trebuie să fieprevizibilă, oamenii trebuie să ştie la ce să se aştepte şi nu este posibil ca,dintr-o dată, în mai puţin de două luni, să se trezească că nu mai au jumătatedin ceea ce ştiau", a spus Gâlcă.

Întrebatdespre şansele de reuşită ale acestor acţiuni, Gâlcă a subliniat că"Guvernul va pierde".

"Noine aşteptăm să câştigăm toate aceste dosare. Este doar o chestiune de timp.Dacă nu vom câştiga aici, vom câştiga la Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO), care deja şi-a spus foarte clar punctul de vedere cu privire lacapitolul pensii", a explicat avocatul.

Gâlcăa mai subliniat că cele 6.000 de dosare depuse luni, precum şi cele 6.000 ceurmează să fie depuse, sunt ale clienţilor de la nivelul Capitalei, dar că vorfi formulate acţiuni în instanţă şi în teritoriu.

Instanţasupremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi alefuncţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de ApelCluj din septembrie 2010.

PreşedinteleTraian Băsescu a anunţat, duminică seară, că decizia ICCJ trebuie respectată,astfel că se suspendă aplicarea HG 735.

Ela subliniat că hotărârea suspendată de instanţa supremă nu se referă larecalcularea pensiilor militare şi că acest act normativ stabilea metodologia.

Preşedintelea spus că la recalcularea pensiilor se referă Legea 119/ 2010, care "esteîn plină aplicare şi forţă".

Băsescua spus că pensiile recalculate pe Legea 119 şi comunicate rămân valabile, atâtcele care au crescut, cât şi cele care au scăzut.

Preşedintelea mai spus că se va emite şi o nouă HG de aplicare a Legii 119, care să ţinăcont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti.

Ela precizat că noua HG va stabili un nou mecanism de strângere a datelor, astfelîncât responsabilitatea dovedirii contribuţiilor la pensii şi vechimii să oaibă autorităţile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image