2017-01-20 01:32

ULTIMA ORA


Adrian Vasilescu: Preţurile au scăzut pentru a treia lună

 |  09:53
Adrian Vasilescu: Preţurile au scăzut pentru a treia lună

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, AdrianVasilescu, scrie că, pentru a treia lună consecutiv, preţurile au scăzut. Acesta atenționează că dinamica pe 12 luni este fundamentală, iar rata de 4,25 la sută indică o creştere lentă, dar nu neapărat o scădere reală a preţurilor.

România a trecut prin mai multe cicluri, inflaţia a luat avânt, iar în 2008, în 2009 şi în 2010 nu a fost uşor în faţă presiunii notelor de plată pentru facturile energetice, alimentare şi servicii.

„De ce creşteau preţurile? Două mari cauze erau determinante. Acţiunile lor, cumulate, făceau să sară acul inflaţiei. Între aceste cauze nu se aflau însă nici nivelul dobânzilor bancare şi nici cursa leu-dolar, nominalizate adeseori ca "motive obiective" ale scumpirii vieţii,” scrie consilierul pentre .

Inflația a fost controlată prin cursul de schimb și dobânzi. În timp ce în sistemul economiei reale, trei mari fluxuri (consumul, producţia de bunuri şi producţia de servicii) aveau probleme, dinamica acestor indicatori din sistemul economiei monetare au suplinit mişcările acestora.

AdrianVasilescu consideră că în 2011 controlul asupra inflației s-a intensificat


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-01

TAGURI: Adrian Vasilescu, prețuri, inflațieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image