2017-01-22 05:45

ULTIMA ORA


Afganistan: Fostul preşedinte Rabbani ucis într-un atentat la Kabul

 |  19:07
Afganistan: Fostul preşedinte Rabbani ucis într-un atentat la Kabul

Fostul preşedinte afgan Burhanuddin Rabbani, în vârstă de 71 de ani, care era însărcinat de guvern cu negocierea păcii cu insurgenţii talibani, a fost ucis marţi într-o explozie produsă la locuinţa sa din centrul capitalei Kabul. Moartea fostului preşedinte afgan a fost confirmată de poliţia locală, după ce o sursă sub rezerva anonimatului anunţase anterior că Rabbani a fost ucis într-un atentat.

În aceste condiţii, şeful statului afgan, Hamid Karzai, a decis să-şi scurteze vizita în Statele Unite ale Americii, după cum informează AFP. Cu toate acestea, un responsabil al guvernului de la Kabul a dat asigurări că Hamid Karzai se va întâlni aşa cum era prevăzut cu preşedintele american Barack Obama înainte de a părăsi teritoriul SUA.

Poliţia afgană a făcut cunoscut că Burhanuddin Rabbani a fost ucis de un fals emisar taliban, un kamikaze care şi-ar fi ascuns o bombă în turban.

De asemenea, un important consilier al lui Rabbani a fost grav rănit în atentatul de la Kabul, a informat o sursă din cadrul poliţiei. 'Masoom Stanekzai trăieşte, însă este grav rănit', a precizat sursa citată, citată de Reuters.

Atentatul a avut loc pe strada unde locuia fostul preşedinte afgan, situată într-un cartier în care se găsesc numeroase ambasade şi unde talibani kamikaze au comis o serie de atacuri sângeroase miercurea trecută.

Burhanuddin Rabbani, un lider istoric al rezistenţei invaziei sovietice din anii 1980, prezida Înaltul consiliu pentru pace /HCP/, creat în octombrie 2010 de preşedintele Hamid Karzai pentru stabilirea de contacte cu insurgenţii talibani în vederea încetării conflictului. Rabbani a fost ultimul şef de stat afgan recunoscut de Naţiunile Unite înainte de fi înlăturat de la putere de talibani în 1996.

Rebelii, care au câştigat teren în ultimii ani în pofida sprijinului occidentalilor pentru putere, au rămas până acum nepăsători la apelurile pentru pace ale preşedintelui Karzai, respingând orice dialog cu acesta atât timp cât cei aproximativ 130.000 de militari străini staţionaţi pe teritoriul afgan nu părăsesc ţara. Cu toate acestea, oficiali occidentali au declarat că discuţii preliminare în vederea negocierilor de pace au avut loc în ultimele luni cu emisari talibani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image