2018-12-15 18:49


AFP: Fostul premier român îngenunchiat de justiţie

 |  13:15
AFP: Fostul premier român îngenunchiat de justiţie

Fostul premier român Adrian Năstase, care a încercat miercuri seară să se sinucidă după ce a fost condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie, este astăzi un om politic distrus de justiţia pe care a încercat să o controleze cât timp s-a aflat la putere, scrie joi agenţia France Presse.

Năstase, care va împlini vineri 62 de ani, a condus cu mână de fier ţara între 2000 şi 2004, perioadă în care Bucureştiul a reuşit să finalizeze cu succes negocierile în vederea aderării la Uniunea Europeană, adaugă AFP într-un material despre fostul premier român.

Această perioadă a fost marcată de o reluare a creşterii economice, de o înmulţire a investiţiilor străine şi de intrarea în NATO, însă de asemenea şi de derapajele în materie de respectarea libertăţii presei şi de ingerinţele puterii pentru controlul asupra justiţiei, potrivit analiştilor.

Stenogramele reuniunilor formaţiunii sale, Partidul Social Democrat, publicate în 2004, au arătat un om dornic de a controla toate pârghiile statului şi societăţii civile, indiferent că era vorba de mass-media, sindicate sau asociaţii studenţeşti.

Aceste documente au relevat discuţii între Năstase şi ministrul justiţiei din perioada sa, Rodica Stănoiu, asupra intenţiei lor de a bloca dosare de corupţie vizând prieteni politici şi de a da undă verde urmăririlor penale împotriva adversarilor.

După opt ani în opoziţie, acest bărbat elegant cu chip de păpuşă şi statură impozantă, care se descrie ca fiind “puţin prea aristocrat” pentru România postcomunistă, este în continuare considerat de numeroşi români ca “întruchiparea corupţiei”, un fenomen endemic în această ţară, mai scrie AFP.

Cunoscut pentru gustul său pentru lux, Năstase a ales în 2006 să deschidă jurnaliştilor uşile locuinţei sale pentru a demonstra că “nu are nimic de ascuns”, în contextul în care procurorii se interesau de averea sa.

A doua zi, mass-media titra la unison: “Năstase deschide peştera lui Ali Baba”, redactând o listă de tablouri, cărţi vechi şi piese de mobilier oriental “înghesuite” în duplexul situat într-un cartier rezidenţial din Bucureşti. Totul a fost estimat la acea vreme de un critic de artă la “4-5 milioane de euro”.

Exact în aceeaşi locuinţă s-a împuşcat miercuri seară în gât după condamnarea la doi ani de închisoare cu executare pentru deturnarea a circa 1,5 milioane de euro către campaniasa din 2004.

Năstase trebuie să răspundă în apel acuzaţiilor de corupţie în alte două procese, unul legat de o moştenire controversată, iar altul privind acuzaţia că a primit mită în valoare de 630.000 de euro din partea şefei unei companii, numită la conducerea unui organism public.

Fostul premier a respins întotdeauna aceste acuzaţii, afirmând că este victima unor “procese politice” orchestrate de rivalul său, preşedintele Traian Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-02-07

TAGURI: afp, adrian nastase, condamnat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GIGI
21 Iun 2012

papagalii astia de afara nu inteleg nimic din viata Romaniei.
Random imageUltimele stiri


loading...