2017-01-21 15:26

ULTIMA ORA


Alegătorii din R.Moldova votează azi în turul doi al scrutinului pentru desemnarea primarilor

 |  12:50
Alegătorii din R.Moldova votează azi în turul doi al scrutinului pentru desemnarea primarilor

Alegătorii din Republica Moldova votează duminică încel de-al doilea tur al scrutinului pentru desemnarea primarilor, care se desfăşoarăîn 512 localităţi din ţară, inclusiv la Chişinău, relatează Info-Prim Neo, înpagina electronică.

Turul doi al scrutinului pentru alegerea primaruluise desfăşoară în 512 localităţi din Republica Moldova , pe buletinele de votfigurând primii doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi în primultur de scrutin, la 5 iunie.

Cele 1.248 de secţii de votare din ţară în care sedesfăşoară turul doi au fost deschise la ora 7.00 şi se vor închide la ora21.00.

Toate cele 300 de secţii de votare din municipiul Chişinăus-au deschis fără incidente, la urne fiind aşteptate, în capitală, peste600.000 de persoane cu drept de vot.

Candidatul Partidului Comuniştilor din R.Moldova(PCRM), Igor Dodon, se confruntă duminică, în turul doi al alegerilor pentruprimăria Chişinău, cu primarul în exerciţiu, liberalul Dorin Chirtoacă, după ocampanie plină de acuzaţii între cei doi rivali.

În sectorul Centru al capitalei, unde este testatregistrul electronic al alegătorilor, până în jurul orei 08.20 au reuşit săvoteze 1.500 de alegători, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Spre deosebire de primul tur, astăzi de la cabinelede vot lipsesc draperiile. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală şisusţinută de Curtea de Apel, pentru a contracara posibilele fraude electorale,informează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

Cu toate acestea, draperiile la intrarea în cabinelede vot vor fi puse la solicitarea cetăţenilor, după o decizie luată sâmbătăseara de Curtea Supremă de Justiţie, transmite Info-Prim Neo. "Dacă va apăreaun litigiu referitor la faptul că cetăţenii doresc să voteze cu draperia,atunci reprezentanţii biroului vor fi obligaţi să o pună", a declarat preşedinteleComisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, la briefingul de la ora10.00.

Potrivit CEC, până la ora 9.00, rata de participarela alegeri pe ţară este de 6,24 la sută, adică 113.249 de alegători din totalulde 1.811.009 înscrişi pe listele electorale. Rata de participare la alegeripentru municipiul Chişinău este de 5,9 la sută.

Candidatul PL, Dorin Chirtoacă şi-a dat votul pentrudezvoltarea municipiului Chişinău, pentru bunăstarea locuitorilor indiferent deopţiunea de vot şi coloratura politică. "Am făcut o alegere pentruviitorul copiilor noştri, o alegere pentru modernizarea Chişinăului, pentruconsolidarea Alianţei pentru Integrare Europeană, pentru a continua cele începutecu bine acum patru ani", a declarat Dorin Chirtoacă la ieşirea de la urne.

Candidatul s-a arătat încrezător că va obţine celde-al doilea mandat de primar al municipiului Chişinău. "Intuiţia îmispune că vom continua activitatea la Primărie în următorii patru ani şi vomcontinua modernizarea municipiului Chişinău, şi lucrurile se vor aşeza la locullor astăzi în Republica Moldova".

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a votat alături de soţiasa, Taisia Voronin, şi nu a ezitat să aducă acuzaţii la adresa AIE. "Nuvor sa câştige alegerile, ci să fure democraţia", a declarat VladimirVoronin, comentând cererea Partitului Liberal de renumărare a voturilor pentru ConsiliulMunicipal Chişinău, admisă de Curtea de Apel.

Liderul comunist a mai spus că a votat pentrudezvoltarea Chişinăului şi a satelor din Republica Moldova, ca sa fie în sfârşitregulă în ţară şi să fie învinsă "mafia guvernamentală şi cea locală".

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, MarianLupu, preşedinte al Parlamentului, s-a prezentat la secţia de votare împreunăcu soţia sa şi a fost concis în declaraţii. "Am votat pentru acest oraş,pentru viitorul capitalei şi a ţării", a declarat Lupu, citat de Jurnal deChişinău.

Liderul Partidului Democrat (PDM) a mai spus că de laviitorul primar al capitalei aşteaptă multă muncă, responsabilitate şiprofesionalism.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, avenit să voteze împreună cu soţia sa, interesându-se de prezenţa la urne,informează PRO TV Chişinău.

"Ca întotdeauna, am venit cu gânduri bune. Cacetăţenii să continue mersul pe care l-au început pentru că nu exista cale întoarsă.Vom monitoriza la sediu alegerile. E o zi importantă: trebuie să faci oalegere. Avem de ales dintre un iepure şi un leu. Leul la Primărie şi iepurele înfriptură. Mai sunt încălcări, dar lucrurile sunt deja mai aproape derealitate", a declarat Ghimpu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image