2017-01-19 17:12

ULTIMA ORA


Alegerile din Egipt: Rezultatele parţiale confirmă avansul islamiştilor

 |  13:11
Alegerile din Egipt: Rezultatele parţiale confirmă avansul islamiştilor

Rezultatele pentru o parte din circumscripţiile egiptene chemate la urne luni şi marţi confirmă estimările presei potrivit căreia islamiştii vor câştiga alegerile, anunţă sâmbătă presa egipteană.

În oraşul Port-Said, pe canalul Suez, lista coaliţiei conduse de Fraţii Musulmani a obţinut 32,5 la sută din voturi, cea a salafiştilor Al-Nur 20,7 la sută, iar Wassat, o a treia formaţiune islamistă, 12,9 la sută.

Wafd (liberal) nu a obţine decât 14 la sută din voturi, în timp ce Georges Ishaq, fondatorul mişcării Kefaya (Destul!) şi figură istorică a contestării regimului lui Hosni Mubarak, nu a intrat în al doilea tur.

În guvernoratul Mării Roşii, zonă foarte turistică, Fraţii Musulmani au obţinut 30 la sută din voturi, de două ori mai mult decât Blocul Egiptean, o alianţă a partidelor liberale, anunţă cotidianul guvernamental al-Ahram.

Comisia electorală a anunţat vineri că nu poate publica toate rezultatele acestei prime faze a alegerilor legislative, care se referă la o treime din guvernorate - între care Cairo şi Alexandria -, celelalte două treimi urmând să voteze în săptămânile următoare.

Potrivit cotidianului independent al-Masry al-Youm, nici o femeie nu a fost aleasă în primul tur, la scrutinul uninominal sau cel proporţional. Citat de cotidian, candidatul Wafd Nihal Aahdi a explicat că eşecul său este legat "de faptul că partidele religioase domină societatea egipteană".

În piaţa Tahrir şi în faţa sediului Guvernului, erau doar câteva sute de manifestanţi sâmbătă dimineaţa.

"Toţi cei în care am avut încredere ne-au trădat, ElBaradei a dispărut şi Fraţii Musulmani, acum că au câştigat alegerile, nu mai sunt cu noi", a declarat pentru AFP Mohamed el Assas, în vârstă de 25 de ani.

"Nu am votat pentru că încă nu am văzut democraţie, candidaţii se prezinză pentru propriile interese şi nu pentru cele ale poporului", a declarat Moustapha Abdel Monem, un muzician în vârstă de 31 de ani care controlează intrarea în tabăra din faţa reşedinţei premierului Kamal el-Ganzouri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image