2017-01-17 06:59

ULTIMA ORA


Alimentele s-au scumpit, inflaţia anuală a ajuns la 7,6%, peste aşteptări

 |  10:39
Alimentele s-au scumpit, inflaţia anuală a ajuns la 7,6%, peste aşteptări

Inflaţia anuală a urcat de la 6,99% în ianuarie la 7,6% în februarie,depăşind media aşteptărilor analiştilor, după ceratalunară s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, înspecial a cartofilor, potrivit datelor INS.

Analiştii economici seaşteptau în medie la o creştere a preţurilor de 0,5% în februarie şi o ratăanuală de 7,3%.

Rataanuală a inflaţiei a depăşit şi intervalul de variaţie, de7,2-7,5%, aşteptat până în vara acestui an de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

În februarie,preţurile mărfurilor alimentare au crescut petotalcu 1,76%, avansul fiindsusţinut de scumpirea legumelor cu 8%, şi în special a cartofilor, cu peste 10%faţă de ianuarie.

De altfel, şi anultrecut cartofii au înregistrat cea mai mare scumpire, de 45%.

Pâinea, cu o ponderesemnificativă în coşul de consum, a influenţat semnificativ inflaţia, după cepreţurile au urcat cu 2,3% în luna februarie. O altă creştere importantă a avutlocla fructe proaspete, care s-au scumpit cu 4,1%.

Creşteri lunare depeste 2% au mai fost raportate lauleicomestibil, făină, lapte devacă şi zahăr. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouăle, care auputut fi achiziţionate la preţuri cu 2,2% mai reduse faţă de ianuarie.

Preţurile mărfurilor nealimentare şi serviciilor au înregistrat creşterireduse faţă de luna anterioară, de0,27%, respectiv 0,03%.

Potrivitguvernatorului BNR, Mugur Isărescu, banca centrală nu este optimistă privindrevenirea inflaţiei în intervalul ţintit, dar mizează, printre altele, pe oscădere a cotaţiilor la petrol.

Banca Naţională aRomâniei a majorat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4%la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%.Pentru 2011 şi 2012, banca centrală a fixat ţinta de inflaţie la 3% plus/minusun punct procentual.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului definanţare externă semnat de România,învaloare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, inflaţia senumără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să leîndeplinească pentru aderarea la zona euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-05-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image