2018-12-10 02:13


Alimentele pentru Somalia au ajuns la speculanţi

 |  09:03
Alimentele pentru Somalia au ajuns la speculanţi

Reprezentanții ONU au recunoscut posibilitatea ca alimentele destinate victimelor foametei din Somalia să fi ajuns pe mâna speculanţilor, dar susțin că sistarea programului, ar duce la ”multe morţi inutile”.

Reprezentanţii Programului Mondial pentru Alimentaţie din cadrul ONU au recunoscut că o parte însemnată din ajutoare a ajuns pe mâna speculanţilor, iar acestea sunt vândute în pieţe, însă au dat asigurări că nu este luată în calcul sistarea programului.

”În timp ce sunt ajutaţi muritorii de foame, sunt de asemenea hrănite şi grupările armate care transformă dezastrul într-o afacere. Astfel, sunt salvaţi oameni azi, doar pentru a putea fi omorâţi mâine”, a declarat Joakim Gundel, şeful agenţiei Katuni Consult, care evaluează programele de întrajutorare din Somalia, relatează jurnalul.ro

Piețele capitalei Somaliei, Mogadishu, sunt pline de saci cu ştampila Programului Mondial pentru Alimentaţie, a guvernului SUA sau al Japoniei. Există locuri în care se vinde porumb, grâu şi suplimente pentru copiii subnutriţi. 

Unul dintre oficiali somalezi, implicat în programele de întrajutorare, susține că se fură chiar şi jumătate din alimentele aduse în Somalia cu atât mai mult cu cât, de câteva saptamâni, apelurile umanitare au determinat foarte mulți oameni să trimită hrană. Foarte grav este faptul că acești speculanți actionează sub privirile indiferente ale poliţiştilor.

Furtul ajutoarelor nu este ceva nou în Somalia și a fost chiar motivul pentru care SUA a intervenit în 1992, intervenţie care s-a încheiat după celebrul incident ”Black Hawk Down”. 

Deși reprezentanţii ONU au declarat că vor monitoriza atent situaţia,”din cauza pericolelor teroriste şi a restricţiilor, transporturile umanitare sunt în continuare vulnerabile la atacuri şi jafuri din partea grupurilor armate.”

Aproape jumătate din populație, 3,2 milioane de somalezi, are nevoie urgentă de alimente din cauza secetei care a lovit această parte a lumii, conform unei estimări ONU. Peste 450.000 de somalezi trăiesc în zone controlate de militanţi al-Qaida, unde ajutoarele nu pot ajunge. Autorităţile SUA estimează că , în jur de 29.000 de copii somalezi, sub vârsta de cinci ani, au murit de foame.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...