2019-03-23 09:18


Ambasada SUA se mută în noul sediu din Băneasa

 |  15:39
Ambasada SUA se mută în noul sediu din Băneasa

Ambasada SUA se va muta pe 14 septembrie 2011 în noul sediu situat în zona Băneasa, lângă pădurea Tunari. Imobilul se întinde pe 10.000 de metri pătraţi şi a costat aproximativ 100 milioane de dolari, dintre care 60 de milioane reprezintă contribuţie directă la economia românească.

Noul sediu se află pe bulevardul ce poartă numele lui Liviu Librescu, distins om de ştiinţă şi profesor româno-american, supravieţuitor al Holocaustului, care şi-a sacrificat viaţa pentru studenţii săi în masacrul de la Universitatea Virginia Tech, din aprilie 2007.

Potrivit reprezentanţilor Ambasadei SUA, Departamentul de Stat al SUA este lider în designul şi construcţia de clădiri ''verzi'', iar noua clădire a ambasadei respectă standardele stricte impuse de United States Green Building Council (USGBC) şi de programul Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).

Astfel, designul clădirii integrează tehnologii inovatoare în ceea ce priveşte reducerea consumului de apă, optimizarea eficienţei energetice. S-au folosit vopsea şi materiale de construcţie ecologice menite să reducă emisiile chimice şi de căldură în atmosferă. Aproximativ trei sferturi din amplasament sunt reprezentate de spaţiu verde realizat cu specii de plante şi arbori rezistente la secetă, pentru a reduce consumul de apă. În curtea ambasadei s-au plantat peste 200 de copaci: cireşi japonezi, glădiţe şi mesteceni argintii.

Planul modern al clădirii pune accent pe existenţa unui spaţiu deschis pentru a încuraja comunicarea şi încearcă să utilizeze iluminatul natural, cei aproximativ 85 de angajaţi ai misiunii diplomatice având condiţii foarte bune pentru desfăşurarea activităţii. Ei dispun şi de un teren de baschet şi 80 de locuri de parcare în curte şi alte 160 în afara imobilului. Cetăţenii care vor veni cu solicitări la secţia consulară nu vor beneficia însă de locurile de parcare ale Ambasadei. Accesul la noul sediu se va putea face şi cu linia RATB de autobuz 301, care va opri într-o nouă staţie denumită "Ambasada SUA".

În conformitate cu legea americană, clădirea a fost proiectată şi construită de o companie americană, American International Contractors. Mai multe firme contractoare şi de construcţie româneşti importante, precum Bog'Art, Sommering, Apolodor, CamServ, Master Build, Green Shop, Alusystem, NM Construct, Lafarge, Schindler-Romania au participat la construirea noii ambasade. Un număr de până la 500 de români au lucrat zilnic la noua clădire, în siguranţă maximă.

Firmele româneşti de construcţii şi angajaţii acestora au adoptat un plan de siguranţă strict, lucrând 2,2 milioane de ore fără ca vreo persoană să fie rănită. Toţi muncitorii au beneficiat de pregătire cu privire la utilizarea echipamentelor de protecţie şi au urmat programul de protecţie a muncii cu sprijinul firmelor lor. Gradul de securitate în muncă atins în realizarea construcţiei a depăşit media din industria americană de construcţii. Asociaţia Română pentru Securitate şi Sănătate în Muncă a recunoscut meritele firmei Bog'Art şi, în cadrul unei conferinţe recente, i-a acordat un premiu pentru bune practici în materie de sănătate şi securitate în muncă.

De asemenea, pereţii spaţiilor de birouri sunt decoraţi cu tablouri cu peisaje din mediul rural românesc, iar mai multe imagini reprezentative din oraşele şi regiunile SUA decorează pereţii secţiei consulare, care beneficiază de o intrare separată. Potrivit lui Laurie Meininger, consul general al SUA la Bucureşti, zilnic au loc în medie 250 de interviuri pentru persoane aflate în căutarea unei vize. "În prezent, timpul de aşteptare este de o oră. Noi sperăm să-l scădem", a spus oficialul american.

Numerele de telefon ale ambasadei rămân aceleaşi. Sediul actual al Ambasadei SUA din strada Tudor Arghezi nr. 7-9 se va închide în data de 7 septembrie, la ora 17,00, pentru a facilita mutarea în noua clădire, programul normal cu publicul urmând a fi reluat în 14 septembrie. În perioada mutării, pentru servicii de urgenţă destinate cetăţenilor americani se poate contacta ambasada la numărul de telefon 021-200-3300.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-01

TAGURI: ambasada, SUA, sediu, nou, Baneasa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...