2017-01-18 22:42

ULTIMA ORA


ANAF a sesizat DNA în legătură cu Victor Ponta şi Dan Şova

 |  12:41
ANAF a sesizat DNA în legătură cu Victor Ponta şi Dan Şova
ANAFa trimis o sesizare Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în legătură cupreşedintele PSD, Victor Ponta, şi cu senatorul PSD Dan Şova, sesizarea vizândcontracte cu complexurile Rovinari şi Turceni, transmit televiziunile de ştiri.

SenatorulPSD Dan Şova declara, în 24 iunie, că fosta sa firmă "Şova şiasociaţii" a adus beneficii de câteva zeci de milioane de eurosocietăţilor Rovinari şi Turceni, el nefiind însă angrenat în serviciilejuridice respective.

Şovaa afirmat că a fost parte din "Şova şi asociaţii" până la mijlocullui 2009. Contractele pe care firma respectivă le-a încheiat pentru serviciijuridice au fost semnate în martie 2007 cu complexul Rovinari şi în iulie 2007cu Turceni. El a precizat că nu a lucrat în cadrul acestor contracte decât îndouă ocazii, o întâlnire la AVAS şi una prin care s-a făcut o tranzacţie întreTurceni şi ICM (Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor).

Ela precizat că între 2006 şi 2007 a fost plecat din ţară,fiind masterand la London School of Economics. În plus, din această cauză,Adunarea Generală a firmei "Şova şi asociaţii" a stabilit, la 15ianuarie 2007, că Şova, singurul care putea până atunci angaja societatea în contracteşi singurul cu drept de semnătură şi ştampilă, îl împuternicea pe unul dintreacţionari, Radu Cernov, să negocieze şi să reprezinte societatea. Şova a spuscă între "Şova şi asociaţii" şi complexul Rovinari a fost încheiat în21 martie 2007 un contract-cadru de asistenţă juridică, semnat de directorulgeneral de atunci, Ion Dordera.

Potrivitsenatorului PSD, firma "Şova şi asociaţii" a reuşit reducerea cu 6milioane de euro a unei datorii de 821 miliarde lei pe care Rovinari o avea laICM, beneficiul total, prin eşalonarea pe cinci ani şi neplata de dobânzi şipenalităţi, fiind de 8 milioane euro.

Încazul Turceni, contractul a fost semnat pe 23 iulie 2007, când societatea eradeţinută de AVAS, al cărui director era pe atunci liberalul Teodor Atanasiu.

Înurma activităţii firmei "Şova şi asociaţii", complexul Turceni aobţinut un beneficiu de cinci milioane euro, prin negocierea unei creanţe,precum şi recuperarea unei datorii de 12 milioane de euro de la Termoelectrica,a afirmat Şova.

Ela mai afirmat că onorariul perceput în cele două contracte era de 40 euro peoră, în timp ce, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Rovinari şi Turceniau încheiat în 2009 şi 2010 contracte de asistenţă juridică la 180 euro/oră,una dintre firmele respective aparţinând fostului preşedinte PNL ValeriuStoica.

Şovaa declarat că toate contractele în cauză ale firmei "Şova şiasociaţii" şi plăţile au fost certificate atât printr-un control financiarintern preventiv, cât şi de un auditor independent extern. În plus, el amenţionat că un control al DFP Gorj, la data de 23 martie 2011, atestălegalitatea contractelor respective şi a delurării lor.

SenatorulPSD a mai afirmat că a solicitat celor două complexuri să îi precizeze dacă auexistat controale financiare ANAF, răspunsul fiind negativ.

În22 iunie, preşedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitaţie de la ANAF, încare era solicitat să se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaraţiilede venit pe 2007 şi 2008 şi cu registrul jurnal de încasări şi plăţi.

Adresaaparţinea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti,Activitatea de Inspecţie Fiscală, Serviciul de Inspecţie Fiscală PersoaneFizice.

PreşedintelePSD era avertizat, în finalul invitaţiei, că neprezentarea la ANAF constituie contravenţieşi se sancţionează cu amendă, cu excepţia cazului în care nu sunt întruniteelementele constitutive ale unei infracţiuni.

Invitaţiaprimită de Ponta este datată 20 iunie 2011, zi în care două cotidiene centralerelatau că un control făcut de ANAF la complexurile energetice Turceni şiRovinari ar fi demonstrat că firma de avocatură condusă de senatorul Dan Şova,din care a făcut parte şi Victor Ponta ca "senior partner", a încasatilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatărilor presei, în raportul făcut deANAF se concluzionează că mai mult de jumătate din banii încasaţi de SCA"Şova & Asociaţii" de la Turceni şi Rovinari - 4,4 milioane delei din 7,1 milioane, au fost plătiţi necuvenit în baza unor contracteîntocmite defectuos, prin încălcarea prevederilor OUG 34/2006, privindachiziţiile publice.

În21 iunie, la întâlnirea de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu i-a spusliderului PSD, Victor Ponta, că l-ar putea întreba despre banii de la Mintia şiRovinari.

"Amo rugăminte. Încerc să nu fiu ironic şi să vă întreb de banii de pe la Mintiasau Rovinari", a spus Băsescu, Ponta răspunzând că poate să-l întrebeorice. "Pot să răspund la toate întrebările", a adăugat preşedintelePSD.

În24 iunie, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi-a trimis contabila la sediul ANAFSector 1, cu declaraţiile de venit pe anii 2007 şi 2008, răspunsulinspectorilor fiscali fiind, potrivit liderului social-democrat, că nu s-auconstatat nereguli.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image