2017-01-18 06:09

ULTIMA ORA


ANI: Rectorii-parlamentari Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştefan Drăgulescu, în incompatibilitate

 |  12:36
ANI: Rectorii-parlamentari Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştefan Drăgulescu, în incompatibilitate
ANI susţine, vineri, că sunt în incompatibilitaterectorul UPB Ecaterina Andronescu, rectorul UMF Carol Davila Florian Popa,rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu şi rectorul UMFVictor Babeş, Ştefan Drăgulescu, întrucât pe lângă aceste funcţii ei sunt şiparlamentari.

Agenţia Naţională de Integritate a demarat, în aprilie 2001, verificărilecu privire la nerespectarea de către cei patru a dispoziţiilor legale privindregimul juridic al incompatibilităţilor, potrivit unuicomunicat transmis, vineri.

Potrivitagenţiei, cei patrurectori au fost informaţi cu privire la declanşarea procedurii de evaluare . Astfel, Ecaterina Andronescu a fost informată în 19 mai 2011,iar avocatul său s-a prezentat la sediul ANI în 27 mai, Florian Popa şi NicolaeRobu au fost înştiinţaţi tot în 19 mai 2011, cei doi prezentându-se personal lasediul agenţiei, iar Ştefan Drăgulescu a aflat despre verificări în 18 mai, iarîn 27 mai a venit la sediul ANI.

Înceea ce o priveşte pe Ecaterina Andronescu, inspectorii de integritate auconstatat că din 2004 este rector la UPB, din 19 decembrie 2008 senator, iar înprezent exercită funcţia de vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.

Înurma evaluărilor s-a constatat că FlorianPopa este din 2004 este rector la UMF carol Davila din Bucureşti, iar 19decembrie 2008 este deputat.

Înceea ce-l priveşte pe Nicolae Robu, ANI spune că din 2008 este rector alUniversităţii Politehnica din Timişoara iar din 19 decembrie 2008 este şisenator, în prezent fiind preşedinte al PNL Timiş.

Referitorla Ştefan Iosif Drăgulescu, ANI spune că din 2008, acesta este rector la UMFVictor Babeş din Timişoara, iar din 19 decembrie 2008 este deputat.

Astfel,ANI susţine că au fost identificate elemente în sensul încălcării regimuluijuridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform art. 215, alin. (3) dinLegea educaţiei naţionale nr. 1/2011: "persoanele care ocupă o ...demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndepliniriimandatului", iar, potrivit art. 215, alin. (4) din acelaşi act normativ"funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducereîn cadrul unui partid politic pe perioada exercitării mandatului".

PotrivitANI, Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştfan Drăgulescu sunt"în incompatibilitate din 10 februarie 2011, deoarece exercită simultanfuncţia de rector şi pe cea de deputat/senator".

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitateeste decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publicăce face obiectul prevederilor legii menţionate, cu excepţia celor electorale,pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau odemnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţiade 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportuluide evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărâriijudecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

ANI nu face decât să confirme că este un organism de presiunepolitică şi că nu are nicio legătură cu ideea de integritate şi legalitate. Euam depus un punct de vedere scris la ANI în care am arătat că există, în modevident, un suport legal de compatibilitate între funcţia de rector şi cea desenator, dar până la urmă instanţele de judecată vor stabili cine aredreptate", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, Nicolae Robu.

Ela acuzat ANI de "hărţuire" deoarece în timpul anchetei i-a cerut săprezinte documente legate de toate funcţiile deţinute de-a lungul timpului înUniversitatea Politehnica din Timişoara, nu doar din 2008, de când ocupăfuncţia de senator.

"ANI se ocupă şi de hărţuirea celor intraţi în colimatorpentru că mie, spre exemplu, pentru clarificarea situaţiei de compatibilitatesau incompatibilitate între cele două funcţii pe care le deţin în legislatura2008-2012 ANI mi-a cerut documente privind toate funcţiile pe care le-amdeţinut în universitate (Politehnica -n.r.) de-a lungul timpului: fişe fiscale,declaraţii de avere, ş.a.m.d.", a spus Robu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-08-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image