2017-01-19 04:34

ULTIMA ORA


ANRE: Cererea distribuitorilor de gaze privind creşterea tarifelor reglementate este justificată

 |  13:39
ANRE: Cererea distribuitorilor de gaze privind creşterea tarifelor reglementate este justificată
Cererea distribuitorilor şi furnizorilor de gazenaturale privind majorarea tarifelor reglementate este justificată de creştereapreţului de import şi a utilizării gazelor din depozite pentru o serie deconsumatori industriali, se arată într-un document al ANRE.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)precizează, într-un document, că solicitarea distribuitorilor de gaze decreştere a preţurilor reglementate este justificată de mai mulţi factori.Printre aceştia se numără majorarea preţului gazelor de import şi a ponderiiacestora în coşul de consum, utilizarea, în perioada 2009-2010, a unorcantităţi mai mari din depozite pentru alimentarea unor consumatoriindustriali, reducerea consumului la nivel naţional şi creşterea rateiinflaţiei.

România importă în prezent gaze la circa 400 dolari pe 1.000 metricubi, faţă de 290 dolari în urmă cu doi ani. De asemenea, gazele de import auajuns în luna ianuarie a acestui an la o pondere de 32% din coşul de consum,comparativ cu nivelul de 25% în 2010. Coşul de consum este format din gazeleproduse în România şi cele importate.

"Pefondul acestor modificări intervenite pe piaţa gazelor naturale, estejustificată cererea de majorare a tarifelor şi preţurilor finale reglementatesolicitată de operatorii de distribuţie şi furnizare", se arată îndocumentul citat, semnat de preşedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti.

Preţurilereglementate sunt stabilite de ANRE şi sunt destinate în principalconsumatorilor cansnici.

Cei mai mari distribuitori de gaze naturale care activează pepiaţa românească sunt grupul franco-belgian GDF Suez şi compania germană deutilităţi E.ON.

ANRE precizează că ultima modificare a preţului reglementat algazelor a avut loc la 1 iulie 2009, când Autoritatea a aprobat o reducere cu 8%a tarifelor.

Înscrisoarea de intenţie a Guvernului către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şiComisia Europeană este stipulată elaborarea de către autorităţile române a unuicalendar de eliminare a preţurilor reglementate la gaze şi electricitate înperioada 2013-2015.

Guvernuls-a angajat să prezinte acest calendar până în luna septembrie, precum şi oserie de mecanisme de protejare a consumatorilor vulnerabili.

Deasemenea, preţurile reglementate la gaze şi energia electrică destinateconsumatorilor industriali vor trebui eliminate până la sfârşitul anului 2013.

Şefulmisiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat, luni, într-o conferinţăde presă, că preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 încazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image