2018-10-16 15:12


Anvelopele de iarnă, obligatorii pe zăpadă sau sub 7 grade

 |  10:20
Anvelopele de iarnă, obligatorii pe zăpadă sau sub 7 grade

De la 1 noiembrie intră în vigoare Ordonanţa 5 /2011 care instituie obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă.

Conducătorii auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S - mud plus snow), potrivit Ministerului Transporturilor. Prin urmare anvelopele all season sunt asimilate anvelopelor de iarnă dacă au înscrise iniţialele M şi S.

Directiva 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentul Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentul Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz, reprezintă norme care impun necesitatea unor astfel de anvelopele construite din cauciuc special pentru a oferi aderenţă la temperaturi sub 7 grade sau în situația în care carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.  'Întrucât nici în documentaţia de specialitate şi nici în legislaţia aplicabilă nu există vreo referire la anvelopele denumite comercial 'all-season', apreciem că utilizarea unor anvelope fără marcajul care atestă utilizarea lor corespunzătoare în condiţii de iarnă este contrară prevederilor legale şi se face exclusiv pe răspunderea conducătorului auto', potrivit Ministerului Transporturilor.  Anvelopele de iarnă sunt obligatorii între 1 noiembrie şi 1 martie, conform Ordonanţei 5/2011.

Vor fi sancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de până la 4.000 de lei cei care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără astfel de anvelope.

Amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei, precum şi reţinerea talonului, se pot aplica în cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechipate corespunzător. O sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse se adaugă, în caz de accident, la amenda percepută, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-03

TAGURI: anvelope
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...