2018-12-16 01:49


Aplicaţie pentru internet împotriva cenzurii

 |  11:03
Aplicaţie pentru internet împotriva cenzurii

Persoanele care trăiesc în ţări unde internetul este controlat de către autorităţi, ar putea în curând să poată păcăli această supraveghere, datorită unei aplicaţii pentru smartphone-uri sau unei reţele wireless care nu poate fi detectată de cenzori.

“Commotion Wireless” este un proiect finanţat de guvernul american şi va fi disponibil la începutul anului viitor. Scopul său este să promoveze libertatea de exprimare ţinând cont de faptul că tot mai multe persoane folosesc dispozitivele mobile pentru a se conecta  la internet.

Este “un sistem util pentru cei care vor să comunice când guvernul lor nu vrea acest lucru”, spune  Sascha Meinrath, responsabil al proiectului din partea New America Foundation.

Facebook şi Twitter au jucat un rol important în timpul Primăverii Arabe, însă aceste reţele sociale pot fi folosite de guverne pentru a-i identifica pe disidenţi.

“Commotion Wireless” - supranumit “Internet într-o valiză”, este conceput ca o reţea specială, unde te poţi conecta din aproape în aproape, fără un punct de acces centralizat, uşor de deconectat.

Programul său de criptare poate fi transferat de pe un smartphone. Astfel, dacă programul este blocat într-o ţară, este nevoie doar de o persoană cu un smarphone pentru a-l transfera pe un alt calculator şi apoi mai departe pe alte calculatoare, spune Sascha Meinrath.

“Aceste aplicaţii pot fi blocate, însă dacă o persoană intră în ţară cu un telefon mobil care are aplicaţia, aceasta poate fi distribuită”, adaugă el.

“Commotion” este unul dintre proiectele finanţate de Departamentul de Stat pentru a promova libertatea pe internet, cu un buget de 76 de milioane de dolari pentru ultimii patru ani. Acestui buget i-au fost alocate alte 25 de milioane de dolari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-09-21

TAGURI: commotion wireless, cenzura, internet
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...