2017-01-22 05:45

ULTIMA ORA


Aproximativ 1.000 de persoane au protestat la Guvern faţă de comercializarea etnobotanicelor

 |  16:24
Aproximativ 1.000 de persoane au protestat la Guvern faţă de comercializarea etnobotanicelor

Aproximativ 1.000 de persoaneau protestat, luni, începând cu ora 13.00, în Piaţa Victoriei din Capitală,faţă de comercializarea produselor etnobotanice, cei prezenţi ducând la PalatulVictoriasicrie şi mărar.

Alte persoanepurtau pancarte cu texte precum " Jos etnobotanicele, e otrava care ucide!", "De ce urâţicopiii? Nu mai comercializaţi moartea!". "Guvernanţi, viitorul ţăriisunt tinerii, nu drogurile", "Fericirea fabricată trebuieilegalizată", "Iubeşte viaţa, consumă natural", "Decretprezidenţial ordonanţă de urgenţă! Opriţi genocidul! Stopetnobotanicelor!". De asemenea, în mulţime puteau fi văzute şi pancarteavând conţinut politic. Un protestatar a fluturat un tricolor cu stemadecupată, iar alţii au adus o cruce.

De asemenea, printreprotestatari au fost aduse lăzi cu mărar, plantele fiind împărţite celorprezenţi.

După ce lumea s-aadunat, Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au urcat pe scena improvizată din faţaMuzeului "Grigore Antipa". Aceştia au spus că au adus zece sicrie pecare le vor depune simbolic în faţa Palatului Victoria. Daniel Buzdugan a spusprotestatarilor să predea toate pancartele cu mesaje politice. "Nu facempolitică!", a spus el.

Organizatorii au rugattoţi primarii din ţară să ia măsuri pentru aînchide magazinele care comercializează etnobotanice. Puya, care a spus că avenit la protest cu mama sa, a cântat imnul campaniei, "Pune-i lapământ". De altfel, protestatarii au manifestat paşnic, ascultând muzică.Potrivit celor două vedete care au condus protestul, la manifestare au venit şielevi din licee bucureştene precum "Caragiale" sau"Haşdeu".

Tot în rândulprotestatarilor s-a aflat sora unui tânăr, Robert, care a murit săptămânatrecută, din cauza consumului de etnobotanice. De altfel, printre protestataris-au aflat şi persoane în doliu care plângeau.

Cei doi jurnalişti auîndemnat protestatarii să strige, "pentru Robert şi pentru alţitineri", către Guvern şi Parlament: "Fii om, închide-le".

În jurul orei 14.20,protestatarii au depus sicriele, crucea mare de lemn şi lăzile cu mărar lângăintrarea din partea stângă a clădirii Guvernului.

Alegerea zileiprotestului nu a fost întâmplătoare. Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au alesValentine's Day tocmai pentru a arăta că iubirea poate fi percepută în maimulte feluri.

Reprezentanţii maimultor instituţii şi specialişti analizează, luni, noile măsuri privindinterzicerea substanţelor psihotrope, iar propunerile vor fi cuprinse într-unmaterial ce va fi prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern. Decizia a fostluată duminică, în şedinţa interministerială de lucru la care au participatpremierul Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş,ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără,precum şi prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

Tot luni va fidefinitivat un proiect de ordin comun al miniştrilor Administraţiei şiInternelor, Sănătăţii şi Agriculturii, care se referă la o mai bună colaborarela nivel judeţean între toate instituţiile implicate în combaterea acestuifenomen.

Ministrul Sănătăţii adeclarat că instituţia pe care o conduce a realizat, în 2009, un proiect deordin pentru interzicerea etnobotanicelor, însă Comisia Europeană a indicatfaptul că acest lucru ar putea crea probleme privind libera circulaţie amărfurilor. Astfel, la recomandarea CE, a apărut OUG 6/2010, completatăulterior prin HG 575, prin care 43 de plante cu efecte psihotrope au fostinterzise comercializării.

În 10 februarie 2010, Guvernula emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unuinumăr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilatedrogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri aucontinuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de planteetnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de peinternet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor deastfel de substanţe.

În aceste condiţii,medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor carecomercializează astfel de produse.

Unele autorităţilocale din Capitală şi din ţară au decis dejainterzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor mai multe magazineau fost închise.

În urmă cu o lună,europarlamentarul PDL Petru Luhan a cerut în Parlamentul European interzicereafuncţionării în ţările UE a magazinelor care comercializează substanţeetnobotanice, el arătând că, între statele membre, România se află pe locul alpatrulea în ceea ce priveşte consumul de etnobotanice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image