2019-04-26 03:04


Aproximativ 2.500 de pelerini îşi aşteaptă rândul pentru a se închina la moaştele Sfântei Parascheva

 |  13:58

Aproximativ2.500 de pelerini stau la rând, duminică, la Mitropolia din Iaşi, pentru a seînchina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care au fost scoase în cursuldimineţii din interiorul Catedralei Mitropolitane, rândul pelerinilorîntinzându-se pe o distanţă de jumătate de kilometru.

Duminicădimineaţă, credincioşii au asistat în interiorul Catedralei la slujba oficiatăde IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, după care moaştele au fostscoase într-o procesiune pe bulevardul Ştefan cel Mare, fiind apoi depuseîntr-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei, alături de moaşteleSfântului Maxim Mărturisitorul, aduse din Grecia.

Înmomentul în care moaştele au fost scoase din Catedrala Mitropolitană, în curteaCatedralei se formase deja o coadă de 1.000 de persoane La ora 11.00, rândul depelerini se întindea pe câteva sute de metri, iar, potrivit jandarmilor, întotal, aşteptau să se închine la sfintele moaşte peste 2.500 de credincioşi.

“Sf.Parascheva şi Sf. Maxim Mărturisitorul au reuşit cu mila lui Dumnezeu sădepăşească şi să zdrobească lanţul păcatelor, fiind binecuvântaţi de Dumnezeucu darul Sfântului Duh. Sfinţii atrag atât de multă lume în primul rânddatorită sfinţeniei lor. Pelerinii se simt binecuvântaţi, orotiţi de puterea şibinecuvântarea sfinţilor şi de aceea aleargă spre ei. De aceea credincioşii dintoată ţara se îndreaptă spre Iaşi, pentru a-şi aşeza sufletul în mâna SfinteiParascheva, a Sfântului Maxim, iar mâinile lor să ducă sufletele noastre înfaţa Tronului Preasfintei Treimi", a spus IPS Teofan în faţacredincioşilor prezenţi în curtea Catedralei Mitropolitane.

MoaşteleSfintei Cuvioase Parascheva vor rămâne timp de şase zile expuse în faţaCatedralei Mitropolitane, la Iaşi fiind aşteptaţi în această perioadă peste100.000 de credincioşi din întreaga ţară.

Autorităţilese aşteaptă ca în următoarele zile coada pelerinilor să se întindă pe odistanţă de doi kilometri, mai multe străzi din centrul oraşului fiind închisecirculaţiei rutiere.

Momentulculminant al acţiunilor religioase este programat pentru 14 octombrie, când vafi oficiată Sfânta Liturghie cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva,socotită ocrotitoarea întregii Moldove.

Aproape1.000 de poliţişti şi jandarmi vor patrula pe străzile municipiului Iaşi înperioada manifestărilor prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, iarracla cu sfintele moaşte va fi monitorizată în permanenţă cu o cameră desupraveghere.

Peleriniice se vor închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parsacheva, care vor fiaşezate în curtea Catedralei, alături de moaştele Sfântului MaximMărturisitorul, aduse din Grecia, vor fi monitorizaţi prin intermediul uneicamere de supraveghere.

Pestrăzile oraşului vor patrula peste 450 de poliţişti, o parte dintre eiîmbrăcaţi în civil, aceştia urmând să fie ajutaţi de 150 de poliţişti comunitarişi de 350 de jandarmi.

"Vomintra în dispozitiv sâmbătă seară, când ne aşteptăm să se formeze rândulpelerinilor. Vom asigura ordinea publică pe toată durata manifestărilor, cuefective importante, inclusiv pe străzile adiacente Mitropoliei, pentru caacest eveniment să se desfăşoare în deplină siguranţă”, declara, miercuri, lt.colonel Mircea Tulică, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi.

Larândul său, adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Iaşi, Liviu Zanfirescu, aafirmat că poliţiştii vor acţiona în principal pentru prevenirea comiterii defurturi, dar şi pentru fluidizarea traficului.

În14 octombrie, în faţa Catedralei, pe o scenă special amenajată, va avea locSfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor format din zeci de preoţi, înfrunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

SfântaParascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie,când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj dinRomânia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-08-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG