2019-03-20 23:40


ARCA a lansat prima rachetă spaţială românească, vineri, din largul Mării Negre

 |  15:34

AsociaţiaRomână pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a lansat, vineri, primarachetă spaţială românească, Helen 2, din largul Mării Negre, realizând astfelprimul zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize, care vizeazătrimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de o organizaţie privată.

PreşedinteleARCA, Dumitru Popescu, a anunţat luni într-o conferinţă de presă, în Capitală,lansarea primei rachete spaţiale româneşti, ce a avut loc la 1 octombrie, dupămai multe încercări nereuşite în noiembrie 2009 şi august 2010.

Prinlansarea cu succes a rachetei Helen 2, ARCA a devenit prima echipă din cele 22înscrise în competiţia Google Lunar X Prize care a realizat un zbor în spaţiu.De asemenea, ARCA a reuşit să lanseze un obiect de zbor românesc la cea maimare altitudine de până acum - 40.000 de metri.

Vineri,la ora 7.00, nava Marinei militare NSSL 281 Constanţa, alături deambarcaţiunile rapide Fulgerul şi Bombard, la bordul cărora era îmbarcatăechipa ARCA împreună cu racheta Helen 2 şi balonul purtător, au ieşit din DanaMilitară 0 şi s-au îndreptat spre zona de siguranţă LRD Helen din largul MăriiNegre. De la ora 15.00, au fost activate echipamentele electronice ale rachetei,capsulei rachetei şi capsulei balonului. La ora 15.30, racheta a fostalimentată cu combustibil şi a fost coborâtă pe suprafaţa mării. La ora 16.00s-a început umflarea balonului purtător, iar la ora 16.40 ansamblul balon -rachetă a decolat.

Ascensiuneabalonului a durat 40 de minute până la altitudinea de 14.000 de metri. Vitezamaximă a balonului a fost de 120 de kilometri pe oră. Datele transmise lacentrele de dirijare ale ARCA şi ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor deTrafic Aerian) au confirmat traiectoria perfectă a zborului, cu o eroare denumai 800 de metri faţă de centrul zonei de siguranţă LRD Helen.

Cândbalonul a atins altitudinea de 14.000 de metri, de la bordul navei s-a comandatpornirea motorului rachetă, care a funcţionat timp de 30 de secunde, plasândracheta până la altitudinea de 40.000 de metri, cea mai mare altitudine atinsăde un obiect de zbor proiectat şi realizat integral în România.

Prinrealizarea acesti zbor, ARCA a reuşit de asemenea lansarea unei rachetespaţiale complet ecologice, motorul funcţionând exclusiv cu apă oxigenată.

"Următorulpas este să continuăm în competiţia Google Lunar X Prize şi ne vom întoarceanul viitor pe mare pentru noi teste. Vor mai fi două activităţi de lansarepentru la anul. (...) Va fi un an fascinant", a declarat Dumitru Popescu,preşedintele ARCA, în cadrul conferinţei de luni.

PreşedinteleARCA a precizat că urmează să se facă şi un film având ca subiect această misiunede lansare a primei rachete spaţiale româneşti.

Lansatăîn 2007, Google Lunar X Prize este o competiţie internaţională de astronautică.Concursul vizează trimiterea pe Lună a unui robot având capacitatea săaselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară pe o distanţă de 500 metrişi să transmită imagini foto şi video. Premiul pentru echipa câştigătoare va fide 30 de milioane de dolari.

AsociaţiaRomână pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţieneguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale. Începânddin anul 2002, ARCA reprezintă unul dintre concurenţii importanţi înscrişi încea mai prestigioasă competiţie de astronautică - Ansari X Prize.

ARCAparticipă, din 2008, în Competiţia Google Lunar X Prize. Pentru a reuşi săintre în posesia premiului de 30 de milioane de dolari, ARCA dezvoltă sondalunară ELE şi racheta lansatoare de sateliţi Haas. Haas este cel mai ambiţiosproiect de cercetare iniţiat vreodată de România. Până în prezent, ARCA adezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-06-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...