2017-01-23 08:38


Arestări în rândul protestatarilor în Belarus

 |  07:54
Arestări în rândul protestatarilor în Belarus

În jur de 30 de persoane au fost reţinute, luni, la Minsk, cu ocazia unei ceremonii organizate pentru a marca prima aniversare a alegerilor prezidenţialele desfăşurate la 19 decembrie 2010. Printre cei arestați se află și un lider al opoziţiei din Belarus, candidat la acest scrutin controversat.

Aproximativ 30 de bărbaţi şi femei, care manifestau cu portrete ale 'prizonierilor politici' reținuți după prezidenţialele de anul trecut, câştigate de Aleksandr Lukaşenko, au fost arestați de poliţişti în civil, în Piaţa Independenţei, situată în centrul capitalei Minsk.

În momentul în care poliţiştii i-au târât pe jos pentru a-i forţa să urce în maşinile aflate în apropierea pieţei, câțiva dintre opozanți au început să țipe.

Liderul creştin-democraților, Vital Rymasheuski, a fost arestat de poliţie în momentul în care părăsea domiciliul, cu câteva ore înainte de veghea cu lumânări, interzisă de autorităţile din această fostă republică sovietică, potrivit unui anunț postat pe pagina de Internet a partidului său. 'Motivul arestării nu a putut fi stabilit, dar pare legat de acţiunea de protest', se precizează pe site-ul formaţiunii creştin-democrate din Belarus. Agenţi ai KGB au fost trimişi în patrulare luni seară în apropierea locuinţelor mai multor lideri ai opoziţiei, în cadrul intensificării măsurilor de securitate, a menționat, la rândul său, Centrul belarus pentru apărarea drepturilor omului Viasna. Protestele împotriva fraudelor comise în prezidenţialele câştigate de Lukaşenko, cu circa 80% din voturi, au adunat 50.000 de persoane, în urmă cu un an, în centrul Minskului, dar au fost violent reprimate de forțele de ordine. În urma acţiunilor de protest, Andrei Sannikov şi Nikolai Statkevici, doi dintre principalii adversari ai preşedintelui Lukaşenko, au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare pentru organizarea unor 'tulburări în masă', informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-12

TAGURI: arestări, Belarus, protestComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image