2016-12-07 10:54

ULTIMA ORA


Articolele referitoare la eutanasierea câinilor, respinse de CCR

 |  13:07
Articolele referitoare la eutanasierea câinilor, respinse de CCR

Curtea Constituţională a României a respins definitiv legea privind eutanasierea , stipulând că sunt neconstituţionale articolele 6 şi 8 din lege, adică exact cele două articole care ar fi permis câinilor maidanezi.

Articolul 6

(1) După examinarea de către medicul veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, câinii fără stăpân care sunt bolnavi grav, incurabili, irecuperabili, câinii agresivi, astfel cum sunt definiţi la art. 2 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, aprobată cu modificări prin Legea nr. 60/2003, câinii periculoşi, câinii de luptă şi atac, astfel cum sunt definiţi la art. 1 lit. a) şi b) din aceeaşi ordonanţă de urgenţă, lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le poate fi identificat aparţinătorul, se eutanasiază în termen de 3 zile lucrătoare, cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.

(2) Eutanasia este un act medical de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilor prevăzuţi la alin. (1) ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi în termenele stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă.

(3) Eutanasia este singura procedură admisă de suprimare a vieţii animalelor care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă.

Articolul 8

(1) În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi conform prevederilor anexelor nr. 4 şi 5, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective.

(2) În perioada de cazare a câinilor în adăposturi se rezolvă cu prioritate cererile de revendicare a acestora.

(3) Câinii nerevendicaţi în termen de 7 zile pot fi adoptaţi de persoane fizice şi persoane juridice, precum şi de către centrele de adopţie special amenajate şi organizate în acest scop, aparţinând organizaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3).

(4) Câinii cu vârsta de până la 5 luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare/adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-11

TAGURI: lege, curtea-constitutionala, maidanezi, caini, articole- response, eutanasiereComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANDREEA
12 Ian 2012

pai ce sa faca si astia de la CCR, decat sa respinga, ca asta vor ca oamenii sa fie muscati pe strada.
GYA
12 Ian 2012

imi plac cainii, dar nu pe strada . Eu sustin in continuare aceasta lege in forma in care se afla ea acum.... desi stiu ce nu este in concordanta cu legislatia europeana . Dar cei din UE nu stiu cum e sa te plimbi pe o strada in Ro si sa fi muscat de un caine .
IANIS
12 Ian 2012

Oare cati dintre cei care sunt impotriva legii, au fost muscati de caini si au trait sentimentul acela provocat in momentul cand cainii latra la tine din senin si incep sa te atace? Oare voi nu ati auzit cate persoane au ramas mutilate pe doata viata din cauza unor javre penale?
JAN
12 Ian 2012

Chiar nu e de inteles omul care spune ca maidanezii nu sunt periculosi , atata timp cat exista zeci si sute de cazuri in fiecare zi. NU se mai poate trai asa , nu pot sa ies pe strada sa-mi fie frica sa ma duc pana la magazin , daca ma musca vreun caine. V-a rog frumos rezolvati intr-un fel problema maidanezilor.
GABRIELA
12 Ian 2012

pai asa stiu numai sa respinga, dar cred ca nu gandesc si nu isi dau seama cati caini sunt, sa ne fie frica pe strada asa am ajuns, mai ales ca toti sunt de talie mare.
LALA
12 Ian 2012

Dar chiar atat de greu este? Noi nu putem sa ne dam si noi dupa statele mai civilizate?ROMANIA TREZESTETE!!! Suntem in 2012 si stam cu caini dupa noi pe la metru,prin tranvaie,scari de bloc, mai trebuie sa ii tinem in spitale la camera de garda si in farmacii.... nu ca n-ar fi si akolo> Suntem o tara de jegosi si plin de purici de la cainii care ii iubim la nebunie>
SILVIU
12 Ian 2012

eutanasiatii odata ca sunt foarte foarte multi, prea mult tam tam pentru ei.
DAVID
12 Ian 2012

prea respinge-ti eutanasierea lor, dar nu vii se pare aiurea ca foarte multi oameni au fost sfasiati de ei,vii se pare normal???
CARLA
12 Ian 2012

nu inteleg de ce CC tot respinge eutanasiera cainilor??? ne este frica sa mai iesim din casa seara.
SMOKY
12 Ian 2012

Iubitorii de maidanezi ar trebui sa ii i-a la ei acasa si sa aibe grija de ei, nu sa fie lasati pe strada hoinarind si facand numai galagie si mizerie Copii sunt muscati in parcuri si cand ies din scoli. Ne este frica sa ii mai lasam singuri afara sau in drum spre scoala
BATMAN
12 Ian 2012

Maidanezii ar trebui ridicati din toata capitala, suntem singura capitala europeana unde mai exista maidanezi pe strazi. Ne-am saturat sa circulam pe strada cu frica sa nu ne muste vre-un maidanez. Faceti ceva cu ei!
CROSA
12 Ian 2012

Cainii maidanezi constituie o mare problema, am ajuns sa ne fie frica sa mergem pe strada din cauza lor, se strang in grupuri si te ataca
ANDRY
12 Ian 2012

decat sa stea asa pe strada, mai bine ar fi eutanasiati, nimeni nu ar avea de suferit.
CIPRIAN
13 Ian 2012

Domn’ primar sa inteleg ca daca nu este de facut carnaciori si mamaliguta pentru cartea recordurilor, nu poate face nimic. Este praf sa speram ca la urmatoarele alegeri, sa nu mai avem de aface cu asemenea specimene
DANI
13 Ian 2012

Oprescu sa intelegem ca se complace in mizeria Bucurestiului si nu are de gand sa ia masuri, pai atunci sa il dam jos pe lenes si sa aducem un om capabil, si dornic de munca.
VOICU
18 Ian 2012

nt convins ca PDL va gasi o solutie pentru a rezolva problema maidanezilor de pe strazi in ciuda piedicilor puse de USL acestei legi. Nu mai putem tolera existenta acestor mamifere pe strazile din orase. Suntem o tara civilizata!
FLAVIAN
18 Ian 2012

Oprescu e un dobitoc care are un interes ca animalele sa ramana pe strazile capitalei pentru ca e inteles cu ONG-urile pentru a stoarce fonduri si a sifona bani pentru propria campanie electorala! Legea trebuie sa existe si Bucurestiul sa arate civilizat!
CODRUT
18 Ian 2012

Fara o lege care sa oblige autoritatile publice locale sa faca ceva in privinta cainilor fara stapan situatia va continua sa fie una dezastruoasa. Maidanezii s-au inmultit ingrozitor iar numarul lor creste an de an! Trebuie stopata inmultirea lor!
KARIM
18 Ian 2012

Maidanezii reprezinta o afacere pentru multe ONG-uri din Romania dar si pentru primarul vagabond Sorin Oprescu care sifoneaza bani pentru campania electorala. Doar PDL poate face ceva in acesta privinta in care de 20 de ani s-a pus batista pe tambal!

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Recunoaşterea căsătoriilor gay, din nou în discuţia Curţii Constituţionale (CCR) Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) reiau, marţi, dezbaterile privind recunoaşterea... 29 Noi 2016 | (2)
Femeie, în stare gravă după ce a fost atacată de 15 câini O femeie de 51 de ani a fost adusă în stare gravă la spital după ce a fost mușcată de o... 05 Dec 2016 | (1)