2019-02-21 02:05


Artistul Mircea Nicolae a obţinut Premiul Special acordat de PinchukArtCentre, Ucraina

 |  18:20
Artistul Mircea Nicolae a obţinut Premiul Special acordat de PinchukArtCentre, Ucraina

Artistulromân Mircea Nicolae, nominalizat la Future Generation Art Prize 2010, acordatde PinchukArtCentre, Ucraina, a obţinut Premiul Special, din partea unui juriuinternaţional format din renumiţi curatori şi critici, se arată pe site-ulfuturegenerationartprize.org.

CâştigătoareaFuture Generation Art Prize 2010 este artista braziliană Cinthia Marcelle.Aceasta va primi ca premiu suma de 60.000 de dolari, alături de alţi 40.000 dedolari pe care trebuie să îi investească în noi creaţii.

MirceaNicolae, singurul artist român nominalizat, a obţinut Premiul Special, constândîntr-o rezidenţă de 20.000 de euro.

"Cuo simplitate dezarmantă şi chiar înşelătoare, Mircea Nicolae spune o povestecomplexă, pe mai multe niveluri, despre coeziunea şi destrămarea familiei saleîn contextul coeziunii şi destrămării socialismului românesc de după cel de-alDoilea Război Mondial", a apreciat Robert Storr, membru al juriului.

Dinjuriu au făcut parte: Daniel Birnbaum (Suedia), directorul Muzeului de artămodernă din Stockholm şi curatorul bienalei de la Veneţia în 2009, curatorul,criticul de artă şi profesorul Okwui Enwezor (Nigeria/ SUA), curatoarea YukoHasegawa (Japonia), curatorul şi criticul Ivo Mesquita (Brazilia), EckhardSchneider (Germania), directorul general al PinchukArtCentre, Robert Storr(USA), curatorul Bienalei de la Veneţia în 2007, pictor, critic şi profesor,considerat una dintre cele mai importante personalităţi americane din lumeaartei, şi Ai Weiwei (China), artist, curator, designer arhitectural -consultant artistic în proiectul Stadionului Naţional din Beijing - şiactivist.

Înschimb, publicul poate încă vota lucrarea preferată din cele expuse laPinchukArtCentre din Kiev de cei 21 de artişti din întreaga lume, nominalizaţila Future Generation Art Prize (FGAP) 2010, până pe 9 ianuarie 2011.

FGAPa fost instituit în 2009, pentru a recompensa tineri artişti ucraineni, cuvârsta sub 35 de ani. Începând din acest an, premiul a căpătat o dimensiuneinternaţională.

PinchukArtCentreeste un centru internaţional de artă contemporană, unde au expus, printrealţii, Damien Hirst, Jeff Koons şi Sir Paul McCartney.

MirceaNicolae a absolvit, în anul 2002, Facultatea de Litere a UniversităţiiBucureşti, cu lucrarea de diplomă "Casa Poporului sau lumea care nureuşeşte să existe", coordonată de Andrei Cornea. De asemenea, a maiobţinut un masterat la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" şi aînceput un doctorat la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, cu lucrarea"Demolarea ca model cultural în oraşul Bucureşti, sec. XIX şi XX".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...