2017-01-21 02:04

ULTIMA ORA


Asigurarea obligatorie a locuinţelor: Poliţele vor fi disponibile la primării

 |  14:26
Asigurarea obligatorie a locuinţelor: Poliţele vor fi disponibile la primării

Societatea care emite poliţele de asigurareobligatorie a locuinţelor, PAID, va încheia protocoale de colaborare cu primăriileşi alte autorităţi pentru vânzarea acestora şi estimează că cinci milioane declădiri, reprezentând 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate.

"Înşedinţa de marţi, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) adecis ca societatea de asigurare Pool-ul de Asigurare Împotriva DezastrelorNaturale (PAID) să se implice în mod direct în vânzarea asigurărilorobligatorii ale locuinţelor pe care le emite, denumite poliţe PAD. PAID varealiza acest lucru prin încheierea de protocoale de colaborare cu autorităţilestatului sau alte entităţi implicate în gestionarea programului naţional deasigurare obligatorie a locuinţelor (cum ar fi primăriile, asociaţiile deproprietari etc.), astfel încât proprietarii de locuinţe să poată încheiadirect la aceştia poliţele obligatorii PAD", se arată într-un comunicat alCSA.

Măsura vizează creşterea număruluide locuinţe asigurate împotriva dezastrelor naturale - cutremure, alunecări deteren şi inundaţii.

"Înbaza datelor disponibile estimăm că numărul locuinţelor asigurate, fie prinpoliţe obligatorii PAD, fie prin asigurări facultative, reprezintă acumaproximativ 40% din fondul locativ al României, din care circa 8% prin poliţeleobligatorii PAD. Aceasta înseamnă că circa 5 milioane de locuinţe sunt încăneasigurate. În măsura în care autorităţile statului vor accepta să încheieprotocoale de colaborare cu PAID şi să sprijine astfel programul naţional deasigurare împotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai uşor să încheiepoliţa obligatorie PAD şi mă refer în special la cei din mediul rural, întrucâtastfel de autorităţi există în fiecare comună", a declarat în comunicatpreşedintele CSA, Angela Toncescu.

Proprietarii de locuinţe suntobligaţi să îşi asigure locuinţele împotriva celor trei riscuri naturale,fie prin încheierea unei poliţe obligatorii PAD, emisă de PAID, fie printr-oasigurare facultativă, emisă de alte companii de profil.

"Segmenulasigurărilor facultative de locuinţe s-a dezvoltat mai accelerat începând din2010, evoluţia fiind stimulată evident de introducerea obligativităţii deasigurare împotriva riscurilor de calamităţi naturale. Este însă dificil deapreciat dacă toate poliţele facultative emise oferă acoperire şi împotrivacelor trei riscuri de calamităţi naturale (...), întrucât nu există o bază dedate la nivel naţional care să cuprindă informaţii despre poliţele facultative.De aceea, este foarte important ca persoanele care optează pentru poliţafacultativă să se asigure că printre riscurile acoperite se regăsesc şi celetrei prevăzute de lege, astfel încât să îndeplinească cerinţele legale. CSAanalizează posibilitatea de a crea o bază naţională de date privind asigurărilefacultative de locuinţe, care să fie alimentată cu informaţii de către toatesocietăţile de asigurare care oferă aceste produse", a mai spus Toncescu.

Companiile autorizate să vândăpoliţe de asigurare obligatorie sunt cei 13 acţionari ai Pool-ului:

· ABCAsigurări

· AstraAsigurări

· ARDAF

· CarpaticaAsig

· Certasig

· CityInsurance

· CreditEurope Asigurări

· EuroinsRomânia

· Generali

· GraweRomânia

· GroupamaRomânia

· PlatinumAsigurări

· UniqaAsigurări

Pânăla 4 iulie PAID a emis peste 600.000 de poliţe PAD.

Deţinereaunei poliţe de asigurare împotriva riscurilor naturale va fi obligatorie devineri. Lipsa acesteia va fi sancţionată de către primărie cu amendă de până la500 de lei.

Mediafax


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image