2019-01-24 04:38


Aspirina, administrată zilnic, reduce riscul de mortalitate cauzat de anumite tipuri de cancer

 |  18:27
Aspirina, administrată zilnic, reduce riscul de mortalitate cauzat de anumite tipuri de cancer

Aspirina,administrată zilnic în doze mici, reduce considerabil riscul de mortalitatecauzat de anumite tipuri de cancer comune, precum cel de colon şi cel la prostată,potrivit unui studiu publicat, marţi, în revista medicală britanică The Lancet.

Studiiprecedente au relevat faptul că aspirina, administrată în doze mici (75 demiligrame pe zi) pe termen lung, reduce cu peste o treime riscul de mortalitatecauzat de cancerul colorectal.

Încadrul noului studiu, cercetătorii de la Universitatea Oxford din MareaBritanie au analizat dosarele medicale ale persoanelor suferind de mai multetipuri de cancer, întocmite în timpul unor teste clinice, efectuate atât pe pacienţicărora li s-a administrat zilnic aspirină, cât şi pe pacienţi care nu primeauaceste doze zilnice. Aceste teste vizau prevenţia cardiovasculară (infarct,atac de cord etc.), nu cancerul.

Pentrunoul studiu, autorii au reţinut opt teste efectuate pe 25.570 de pacienţi.

Înopinia cercetătorilor britanici, aspirina, administrată zilnic timp de 5-10ani, aşa cum a fost cazul în acele teste clinice, reduce riscul de mortalitatepentru toate tipurile de boli (inclusiv riscul de hemoragie fatală), cu circa10%.

Potrivitacestui studiu, pe o durată de 20 de ani, reducerea riscului de deces cauzat decancer este de 10% pentru cel de prostată, de 30% pentru cel pulmonar, de 40%pentru cel colorectal şi de 60% pentru cel esofagian. Pentru cancerulesofagian, ca şi pentru cel pulmonar, beneficiile se limitează la o singurăcategorie de tumori - adenocarcinom.

Înopinia autorilor britanici, dacă toţi oamenii ar fi trataţi cu doze mici deaspirină pe o perioadă de 20-30 de ani, persoanele care urmează acest tratamentvor avea, în jurul vârstei de 50 de ani, cele mai mari beneficii.

Studiicomplementare sunt necesare, afirmă cercetătorii, în special pentru a evaluaimpactul aspirinei asupra cancerelor feminine.

Operioadă de monitorizare de peste 20 de ani este indispensabilă pentru averifica dacă mortalitatea cauzată de cancer nu va înregistra o creşterespectaculoasă la o vârstă mai înaintată, după încheierea tratamentului.

Acesterezultate nu vor să sugereze necesitatea ca fiecare adult să înceapă imediat săia aspirină, ci demonstrează doar beneficiile importante aduse de aspirinăadministrată în doze mici, pe termen lung, în ceea ce priveşte reducereamortalităţii cauzate de mai multe tipuri de cancer comune.

Cancerulprovoacă circa 1,7 milioane de decese, în fiecare an, în Europa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...