2017-01-24 23:27


Attila Verestoy, parlamentarul cu cele mai mari investiţii pe bursă. Ce venituri a obţinut în 2010

 |  12:50
Attila Verestoy, parlamentarul cu cele mai mari investiţii pe bursă. Ce venituri a obţinut în 2010
Senatorul UDMR Attila Verestoy,parlamentarul cu cele mai mari investiţii pe bursă, a obţinut anul trecutvenituri nete de 10,495 mil. lei (2,5 mil. euro) din transferul valorilormobiliare din portofoliu, potrivit celei mai recente declaraţii de averepublicate pe pagina de internet a Senatului.

Tot anul trecut, Verestoy a câştigat 680.000 de lei (161.000 deeuro) din dividendele încasate de la companiile din portofoliu, se mai arată îndocument.

Conform "Ziarului Financiar" profitul obţinut din tranzacţii pe bursă a provenit în cea maimare parte din vânzarea participaţiilor deţinute la Rompetrol Rafinare (RRC) şiRompetrol Well Services (PTR) în cadrul ofertelor publice de preluare derulateîn februarie 2010 de grupul kazah KazMunaiGaz. Potrivitcalculelor ZF pe baza declaraţiilor de avere anterioare ale senatorului, el aîncasat circa 30,665 mil. lei din vânzarea unor pachete de 355,5 milioane deacţiuni RRC şi 9,22 milioane de acţiuni Rompetrol Well Services, iar profitulobţinut din tranzacţii s-a ridicat la 9,96 mil. lei.

Verestoya investit cea mai mare parte a banilor încasaţi de pe Rompetrol în titlurileFondului Proprietatea (FP), unde ajunsese să deţină un pachet de 41,2 milioanede acţiuni la începutul lui noiembrie 2010. El a vândut peste două treimi dinacţiunile FP după listarea fondului, cu un profit semnificativ, şi mai deţineîn prezent 13 milioane de acţiuni.

Deasemenea, Verestoy şi-a consolidat anul trecut participaţia la transportatorulde gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN), unde a ajuns să deţină peste 0,7% dincompanie. Acţiunile sale la Transgaz sunt evaluate în prezent la peste 22 mil.lei. Soţia sa mai deţine circa 0,1% din acţiunile Transgaz, în valoare de 3mil. lei. Astfel, familia Verestoy va încasa în acest an de la Transgazdividende nete în valoare de 2,3 mil. lei.

Contactatde ZF, senatorul nu a dorit să facă prea multe comentarii privind investiţiilesale pe bursă. El a spus însă că analizează oportunitatea unei investiţii înacţiuni Petrom, dacă statul va derula oferta de vânzare a unui pachet de 9,84%în luna iulie.

AttilaVerestoy este cu siguranţă cel mai experimentat politician-investitor pe bursă,el deţinând şi pachetul majoritar de acţiuni al firmei de brokeraj EasternSecurities, mai scrie "Ziarul Financiar".

El nueste însă singurul parlamentar care deţine acţiuni la companii listate.Senatorul PNL Marius Nicoară deţine circa 3,75 milioane de acţiuni ale BănciiTransilvania (TLV), evaluate în prezent pe bursă la 4,5 mil. lei.

Şisenatorul PDL Vasile Blaga deţine un pachet de 110.650 de acţiuni TLV, învaloare de 133.000 de euro. Deputatul PDL Ioan Oltean avea anul trecut acţiunila producătorul de profile din PVC Teraplast Bistriţa, iar fostul premier CălinPopescu-Tăriceanu, în prezent deputat PNL, are acţiuni la BRD, mai scrie"Ziarul Financiar".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image