2017-01-17 11:13

ULTIMA ORA


Au fost identificate două găuri negre gigantice

 |  11:16
Au fost identificate două găuri negre gigantice

Potrivit unui studiu publicat luni în revista ştiinţifică americană Nature, au fost descoperite două găuri negre cu o masă de aproape zece miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Acestea au fost identificate ca fiind situate în centrele a două galaxii aflate la mai multe sute de milioane de ani-lumină de Terra.

Cea mai mare gaura neagră descoperită până acum a fost măsurată ca având 6,3 miliarde de mase solare și se află în centrul galaxiei spirală M 87. Galaxia M 87, una dintre cele mai mari din vecinătatea Căii Lactee, se află la mai mult de 53 de milioane de ani-lumină (un an-lumină reprezintă 9.460 de miliarde de km) de Pământ.

O gaură neagră de 9,7 milioane de mase solare a fost observată în centrul galaxiei NGC 3842, aflată la o depărtare de mai mult de 310 milioane de ani-lumină de Terra, potrivit studiului efectuat de echipa lui Nicholas McConnell şi Chung-Pei Ma (Universitatea Berkeley, California). La o distanţă de aproximativ 330 de milioane de ani-lumină, o altă gaură neagră cu 'masa comparabilă sau mai mare' se află în cea mai luminoasă galaxie din clusterul (grupul de galaxii) Coma, NGC 4889.

Calculând raportul dintre masa găurii negre, viteza de dispersie a stelelor şi luminozitatea din centrul galaxiilor, ultimele două găuri negre sunt 'mult mai masive' decât se credea. Quasarii, nuclee luminoase active ale galaxiilor care datează de la începutul universului, adăpostesc găuri negre de mai mult de şase miliarde de mase solare, potrivit unei presupuneri emisă deja de astronomi. Existența găurilor negre a fost utilizată pentru a explica energia intensă radiată de quasari. Oamenii de știință susțin că luminozitatea lor extremă provine de la ultima erupţie de gaze, accelerată la o viteză foarte mare înainte de a fi înghiţită de gaura neagră.  Michele Capellari (Universitatea Oxford, Marea Britanie) a susținut că nu mai există niciun quasar în apropierea noastră, iar cei doi 'monştri' descoperiţi 'reprezintă probabil relicve adormite ale găurilor negre gigantice care alimentau cei mai luminoşi quasari la începutul universului'.

Studiul precizează că aceste găuri negre gigantice nu şi-au obţinut cea mai mare parte din masă prin absorbirea gazelor din jur, ci prin mai multe fuziuni succesive ale unor galaxii deja sărace în gaze şi ale găurilor negre din centrul acestora, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-01

TAGURI: quasari, gouri_negre, TerraComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image