2019-02-22 08:21


“Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, marele premiu al Festivalului de Film de la Bergen

 |  17:36
“Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, marele premiu al Festivalului de Film de la Bergen

Filmul"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică a primit marelepremiu al secţiunii de documentar a Festivalului Internaţional de la Bergen(Norvegia), care s-a desfăşurat între 20 şi 27 octombrie, informează uncomunicat.

Festivalulnorvegian are în program în jur de 120 de titluri anual şi se concentrează peautori cu viziuni radicale şi inovative în regie.

Pelicula"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a avut premiera mondială laFestivalul de Film la Cannes şi a fost prezentată, în această toamnă, lafestivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver şiLondra.

Înseptembrie, filmul despre mărirea şi decăderea dictatorului român a fost unuldintre cele opt titluri din selecţia de câteva sute a FestivaluluiInternaţional de Film de la Toronto care a primit punctajul maxim din parteacelor 33 de critici străini reuniţi de publicaţia online IndieWIRE.

Joi,de la ora 18.00, la Sala Palatului, spectatorii români au ocazia să vadă acestdocumentar într-o proiecţie deschisă publicului. Conceput ca un eseu, fărăvoice-over sau comentarii din off, din peste 1000 de ore de imagini de laArhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani dinviaţa lui Nicolae Ceauşescu.

Cele127 de personaje care apar pe marele ecran pot fi regăsite într-o broşurăbilingvă - în limbile română şi engleză - creată special pentru proiecţia de laSala Palatului. Ghidul "who's who" în "Autobiografia lui NicolaeCeauşescu" conţine microbiografii realizate de către cercetătorii AlinMureşan şi Cosmin Budeancă, de la Institutul de Investigare a CrimelorComunismului şi Memoria Exilului Românesc, despre foşti demnitari comunişti,generali de securitate, membri importanţi ai PCR precum Ion Gheorghe Maurer,Emil Bodnăraş, Manea Mănescu, Paul Niculescu Mizil, Ilie Verdeţ, NicolaePleşiţă, Dumitru Popescu "Dumnezeu", Suzana Gâdea.

Printrecele 127 de figuri se regăsesc şi Gerald Ford, Jimmy Carter, Richard Nixon,Prinţul Charles, liderul nord-coreean Kim Il-Sung sau Mao Zedong.

Proiecţiade la Sala Palatului este subtitrată în limba engleză. Între 29 octombrie şi 4noiembrie, filmul poate fi vizionat cu subtitrare în engleză şi la CinemaStudio din Capitală.

Intrareala premieră este deschisă publicului. Elevii şi studenţii au acces gratuit laproiecţie, în limita locurilor disponibile, pe baza carnetelor de elev,respectiv student.

Biletelecostă 5 lei şi pot fi cumpărate de la Sala Palatului şi din reţeaua biletoo.ro(Librăria Eminescu, Magazinul Victoria - Midola Music, Muzica Store, PalatulNaţional al Copiilor).

Pelângă biletele obişnuite, românii care mai păstrează în colecţiile personalebancnote de 5 lei din perioada comunistă le pot folosi pentru a intra lapremiera de gală a filmului regizat de Andrei Ujică. Bancnotele vechi rămân înposesia spectatorilor, după ce au fost prezentate la intrare.

Din29 octombrie, filmul va fi proiectat în Bucureşti la Hollywood Multiplex, AFICotroceni, Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. În ţară, vafi proiectat la Cinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj.

Filmul"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost realizat de IconProduction, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţionalal Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia ArteVizuale şi HFG / ZKM Filminstitut. Filmul este distribuit în România de VoodooFilms.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-02-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...