2018-12-10 07:21


Autorităţile japoneze interzic accesul pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima

 |  14:39
Autorităţile japoneze interzic accesul pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima

Zona care se întinde pe o rază de 20 de kilometri înjurul centralei nucleare avariate Fukushima va deveni zonă interzisă, pentru ase evita ca persoanele evacuate să se întoarcă în propriile locuinţe în pofidariscurilor crescute pentru sănătate, a anunţat joi Guvernul japonez.

Premierul a făcut acest anunţ cu ocazia unei vizite în regiuneaacestei centrale avariate la 11 martie de un seism cu magnitudinea 9 şi untsunami gigantic, care au provocat moartea sau dispariţia a aproximativ 28.000de persoane.

Circa80.000 de locuitori au fost evacuaţi pe o rază de 20 de kilometri.

Interdicţia, care ar trebui să devină efectivă în noaptea de joispre vineri, are ca scop să permită un control strict asupra zonei. În timpulverificării câtorva mii de case, poliţia a descoperit că peste 60 de familiiîncă locuiesc aici în pofida riscurilor legate de radiaţii.

"Le-am cerut locuitorilor să nu intre în această zonă în măsuraîn care există un risc enorm pentru securitate", a subliniat Yukio Edano,purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cursul unei conferinţe de presă.

"Înprezent, am decis să o clasificăm ca «zonă în stare de urgenţă» în virtutealegii privind catastrofele", a precizat el.

Fiecarefamilie de refugiaţi din afara acestui perimetru va avea totuşi dreptul, însăptămânile următoare, să îşi trimită un membru, timp de doar două ore, pentrua recupera bunurile abandonate la fostul domiciliu. Acesta va trebui să poartecostum de protecţie şi un dispozitiv individual pentru măsurarearadioactivităţii.

"Este total inacceptabil ca Guvernul să impună o zonă deinterdicţie. Chiar dacă vom putea să mergem acolo pentru moment, nu vom puteaface nimic într-o oră sau două. Acoperişul casei mele probabil a fost smuls,dar nu voi putea să îl repar", s-a plâns în faţa camerelor de luat vederiale televiziunii NHK un bărbat evacuat din Narahamachi, în apropiere decentrală.

Familiileale căror locuinţe sunt situate pe o rază de trei kilometri în jurul centraleinu beneficiază de acest drept de a se întoarce, foarte restrâns.

Operatorulcentralei, grupul Tokyo Electric Power (Tepco), estimează că vor fi necesareîncă trei luni pentru ca radioactivitatea să înceapă să se reducă şi între şaseşi nouă luni pentru răcirea reactoarelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...