2018-07-19 06:43


Autorităţile române au retras de pe piaţă lapte contaminat cu aflatoxină

 |  17:05
Autorităţile române au retras de pe piaţă lapte contaminat cu aflatoxină

Autorităţile române au retras de pe piaţă o cantitate de lapte contaminat cu aflatoxină, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a precizat că laptele contaminat a fost descoperit la un procesator dar şi la un comerciant de pe teritoriul României, informează Agerpres.

"Laptele de la procesator provenea din Ungaria, iar cel de la comerciant era de origine românească. Toate produsele au fost retrase de pe piaţă. Este o alertă pe care am declanşat-o pentru că aflatoxina are un efect cancerigen şi nu dorim să fie un pericol pentru sănătatea umană", a spus Constantin.

Acesta a precizat că produsele cu aflatoxină afectează sănătatea umană doar dacă sunt consumate în cantităţi mari şi pe o perioadă mai îndelungată.

"Nu cred că este cazul pentru că imediat am retras produsele de pe piaţă. Nu ştiu despre ce cantitate este vorba. Eu i-am rugat pe cei de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară să facă toate analizele şi după ce voi afla vă voi pune la dispoziţie toate datele. Lucrăm în continuare ca să avem garanţia că nimic nu există pe piaţă. Ce am identificat până acum am retras imediat. Vom face noi şi noi analize. Poate şi până cum s-au făcut analize dar nu într-un rirm atât de susţinut. Nu vreau doar să avem linişte să oprim aceste analize ci să continuăm ca să transmitem cetăţeanului că tot ceea ce se consumă este corect", a adăugat şeful MADR.

Potrivit sursei citate, laptele contaminat a fost descoperit în cazul procesatorului în momentul în care o anumită cantitate de lapte urma să fie introdusă pe fluxul de producţie, dar în urma analizelor rezultatul a fost pozitiv.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu, a subliniat că România importă 25% din laptele necesar producţiei, în timp ce producătorii români sunt nevoiţi să îl dea de mâncare la porci.

"Importăm circa 25% din laptele necesar pentru producţie, în timp ce procesatorii români au lapte suficient şi sunt nevoiţi să îl arunce la canal sau să îl dea mâncare la porci. Se preferă laptele din import pentru că este mai ieftin. Nu ştiu din ce motive, dar este posibil să fie cu lapte praf, să aibă alte proprietăţi, dar despre această situaţie de contaminare cu aflatoxină mi-e greu să spun mai mult pentru că nu vreau să spun o prostie" , a subliniat Dragoş Frumosu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-01-15

TAGURI: Daniel Constantin, lapte, aflatoxina

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova