2017-01-16 15:25

ULTIMA ORA


Autorul atacurilor din Norvegia va apărea luni pentru prima dată în faţa unui judecător

 |  12:57
Autorul atacurilor din Norvegia va apărea luni pentru prima dată în faţa unui judecător

AndersBehring Breivik, autorul atacurilor sângeroase de vineri din Norvegia, vaapărea luni în faţa unui judecător în vederea plasării în arest preventiv,într-un climat de emoţie naţională care va culmina cu un minut de reculegere lamijlocul zilei în toată ţara, relatează AFP.

Conformprocedurii judiciare norvegiene, judecătorul va decide detenţia provizoriepentru maximum patru săptămâni, care poate fi prelungită în cadrul unei noiaudieri la expirarea primei perioade.

Judecătorulva decide şi dacă audierea va fi deschisă sau nu publicului. Numeroşijurnalişti din întreaga lume s-au deplasat în Norvegia pentru a asista la acestcaz, informează Agerpres.

Avocatullui Breivik a declarat duminică seară că acesta vrea o audiere publică şi săapară îmbrăcat în uniformă. "Are două dorinţe: prima este ca audierea săfie publică, iar a doua este să poată fi îmbrăcat în uniformă", a afirmatavocatul, Geir Lippestad, pentru postul de televiziune NRK.

Înprezent, Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, are statutul desuspect şi, conform sistemului judiciar norvegian, nu poate fi inculpat decâtla finalul anchetei poliţieneşti. Poliţia a precizat că deocamdată nu cunoaştemotivele suspectului, care a recunoscut faptele de care este acuzat.

Conform ultimului bilanţ, 93 de persoane au murit înatacul armat din tabăra tinerilor laburişti de pe insula Utoeya, în apropiere deOslo, şi în explozia unei bombe în apropierea sediului guvernului norvegian.Cartierul în care se află numeroase birouri guvernamentale a fost devastat şiînchis, numeroşi funcţionari reluându-şi munca în alte clădiri administrative.

Dupăo emoţionantă slujbă religioasă de duminică în prezenţa familiei regale şi areprezentanţilor guvernului, ziua de luni va fi marcată de noi ceremonii decomemorare a victimelor. La mijlocul zilei va fi ţinut un minut de reculgere înîntreaga ţară, moment urmat de unul similar şi în ţara vecină Suedia.

LaUniversitatea din Oslo va fi deschis un caiet de condoleanţe în memoriavictimelor, în majoritate tineri din tabăra de vară de la Utoeya.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image