2017-01-21 00:16

ULTIMA ORA


UPDATE. Avertizare Cod Portocaliu pentru sudul şi sud-estul ţării

 |  11:41
UPDATE. Avertizare Cod Portocaliu pentru sudul şi sud-estul ţării

UPDATE, ora 18.15. Frontiera Bulgaria-România, închisă

Traficul la toate punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria şi România a fost oprit începând de duminică, ora 18.00, a anunţat biroul de presă al Ministerului de Interne de la Sofia.

Poliţia bulgară de frontieră a fost informată de poliţia română de frontieră că Administraţia Naţională de Meteorologie din România a emis o atenţionare de cod portocaliu pentrru sudul şi sud-estul ţării, începând cu ora 18.00.

După această oră nu va mai fi permisă circulaţia niciunui vehicul pe drumurile naţionale care duc spre punctele de frontieră Giurgiu-Ruse, Bechet-Oreahovo, Calafat-Vidin şi Negru Vodă-Kardam dintre România şi Bulgaria, a mai precizat Ministerul bulgar de Interne. Podul peste Dunăre va fi de asemenea închis pentru a se permite îndepărtarea zăpezii

UPDATE, ora 18.00. 1195 de şcoli închise luni

Cursurile vor fi suspendate luni în 1.195 de unităţi de învăţământ din ţară şi, având în vedere că situaţia este “dinamică”, numărul şcolilor care îşi nu vor desfăşura activitatea ar putea fi mai mare.

Potrivit unui comunicat de presă al MECTS, conducerea ministerului va comunica o nouă situaţie după reuniunile comandamentelor pentru situaţii de urgenţă care vor avea loc la ora 19.00.

”Potrivit raportărilor de duminică de la ora 15.00, se preconizează ca luni, 6 februarie, să funcţioneze toate şcolile din 20 de judeţe. În celelalte judeţe, situaţia se prezintă astfel: 12 inspectorate şcolare judeţene au raportat suspendarea cursurilor în mai puţin de 10 unităţi de învăţământ, în timp ce alte 10 judeţe înregistrează între 11 şi 300 de unităţi de învăţământ închise”, informează MECTS.

Totodată, în judeţele Vrancea şi Olt inspectoratele şcolare judeţene au luat decizia suspendării cursurilor în toate unităţile de învăţământ, în judeţul Buzău vor fi închise toate unităţile de învăţământ în afara grădiniţelor şi şcolilor generale din municipiile Buzău şi Râmnicu-Sărat, în judeţul Bacău vor fi închise 180 de unităţi de învatamânt şi în Botoşani 141 de unităţi de învăţământ. Aceste judeţe sunt cele mai afectate la aceasta oră.

O avertizare meteo cu cod portocaliu de ninsori şi viscol va intra în vigoare duminică de la ora 18.00 pentru partea de sud şi de sud-est a teritoriului ţării, a informat Administraţia Naţională de Meteorologie. Potrivit meteorologilor, de duminică de la ora 18 şi până miercuri 8 februarie la ora 10.00 vor fi ninsori, intensificări ale vântului, viscol şi polei în jumătatea de sud a ţării.

UPDATE, ora 16.40. Traficul rutier la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II, închis

Traficul rutier pe sectoarele de drumuri europene pe care sunt amplasate punctele de trecere a frontierei Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II se va închide duminică începând cu ora 18.00.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, Ramona Nistor, a declarat pentru AGERPRES că măsura a fost luată din cauza zăpezii abundente, a gheţii şi poleiului format pe carosabil atât pe teritoriul judeţului Mehedinţi, cât şi al Republicii Serbia.

”Autorităţile de poliţie rutieră române şi sârbe au convenit că pentru evitarea blocajelor şi producerii unor evenimente rutiere tragice în zona lor de competenţă este oportună reducerea circulaţiei rutiere de persoane şi mărfuri şi să nu se mai permită tranzitarea vămilor de către autovehicule, mai ales de cele fără dotări corespunzătoare de iarnă”, a precizat Nistor.

Potrivit sursei citate, interdicţia va fi menţinută până la îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice în zonele PTF Porţile de Fier I şi PTF Porţile de Fier II.

Reprezentanta ISU Mehedinţi a amintit că meteorologii au anunţat intrarea în vigoare duminică la ora 18.00 a unei avertizări cu cod portocaliu pentru sudul şi sud-estul ţării, în celelalte zone rămânând valabilă avertizarea de cod galben.

UPDATE, ora 16.15: MAI: 252 localităţi afectate, 34 de morţi

Comandamentul naţional de urgenţă, întrunit la ministerul Administraţiei şi Internelor, a raportat duminică un număr de 252 de localităţi din 16 judeţe afectate de vremea neprielnică, în timp ce numărul total al persoanelor decedate în urma frigului a ajuns la 34.

Dintre acestea, 37 de localităţi sunt izolate rutier, 203 sunt nealimentate sau alimentate parţial cu energie electrică, în opt localităţi se semnalează disfuncţionalităţi de comunicaţii fixe sau mobile, iar în patru localităţi nu se poate asigura aprovizionarea cu apă şi canalizarea, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru. Totodată, sunt închise 19 drumuri naţionale şi tronsonul Bucureşti - Lehliu din Autostrada A2.

UPDATE, ora 15.50. Trafic întrerupt pe 17 drumuri naţionale şi A2

Circulaţia rutieră este întreruptă duminică după-amiază pe 17 drumuri naţionale şi pe Autostrada A2 pe sectorul Bucureşti - Lehliu-Gară din cauza poleiului, a zăpezii şi a viscolului, a anunţat Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Traficul era întrerupt la ora 15.00 pe următoarele artere rutiere: Autostrada A2, sectorul Bucureşti - Lehliu-Gară; DN2(E85) Buzău - limită Vrancea; DN 11A Oneşti (BC) - Adjud (VN) - Podu Turcului (BC); DN 1D  Albesti-Paleologu (PH) - Urziceni (IL); DN 22 Râmnicu Sărat - Băile (BZ); DN 23A  Milcovul - Ciorăşti (VN)(drum naţional secundar);

DN 23B  Măicăneşti - Ciorăşti (VN)(drum naţional secundar); DN 2C Costeşti (BZ) - Slobozia (IL); DN 2N  Bogza - Dumbrăveni - Jitia (VN)(drum naţional secundar); DN 2R  Jitia - Vintileasca (VN)(drum naţional secundar - în prelungirea DN 2N); DN 2B  Buzău - Brăila; DN2D Focşani - limită judeţ Covasna; DN23 Focşani - limită judeţ Brăila;

DN2M Focşani - Odobeşti - Andreiaşu; DN2L Tişiţa - Satu Nou; DN 25A Fundeni (GL) - Năneşti (VN)(drum naţional secundar) a fost deszăpezit, însă nu se mai permite accesul autovehiculelor dinspre DN25 către DN23, care a fost închis.

Sunt probleme şi pe DN24(E581) Tişiţa (VN) - Cosmeşti (GL), care, pentru scurt timp, a fost închis pentru deszăpezire.

Dispeceratul de poliţie al judeţului Iaşi informează că au fost închise drumurile naţionale 28A Târgu Frumos - Paşcani şi 24C Vânători - Tabăra, din cauza viscolului.

Pe DN 5 Bucureşti - Giurgiu traficul rutier a fost reluat începând cu ora 8.00, cu menţiunea că autotrenurile circulă grupat, fiind însoţite de echipaje de poliţie rutieră. Pe partea carosabilă există porţiuni cu gheaţă şi polei.

Pe A1 Bucureşti - Piteşti şi A2 Lehliu-Gară - Cernavodă se circulă în condiţii de iarnă.

Totodată, sunt impuse restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale. Sunt restricţii pentru traficul greu peste 3,5 tone pe DN 2 Bucuresti - Urziceni - Buzău; DN 10 Buzău - Braşov (anterior, restricţia era de 7,5 tone); DN5B Ghimpaţi - Giurgiu.

Restricţii pentru traficul greu peste 7,5 tone sunt pe drumurile: DN 3A  Lehliu-Gară - Feteşti; DN 1A Vălenii de Munte - Cheia - Săcele; DN 71 Sinaia - Glod.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizarea cu cod portocaliu, conform căreia, în intervalul 5 februarie, ora 18.00 - 8 februarie ora 10.00 va ninge viscolit în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia. Viteza vântului va depăşi la rafală 70-80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri. Viscolul se va manifesta în noaptea de 5 spre 6 februarie în sudul Moldovei şi în Bărăgan, apoi se va extinde spre celelalte regiuni menţionate, atingând intensitatea maximă în perioada 6 februarie ora 14.00 - 7 februarie ora 18.00.

UPDATE, ora 15.30. Bucureşti şi încă 19 judeţe au primit codul portocaliu

Codul portocaliu a fost emis pentru Bucureşti şi judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

De asemenea, potrivit avertizării cod galben, în nordul şi centrul Moldovei, în Banat şi în zona de munte va continua să ningă, iar vântul va avea viteze de până la 30-40 de kilometri pe oră.

Codul galben a fost emis pentru judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Iaşi, Botoşani şi parţial pentru Sibiu, Braşov, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de duminică, ora 18.00 şi până miercuri, ora 10.00, "va ninge viscolit în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, viteza vântului va depăşi la rafală 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m".

În noaptea de duminică spre luni va fi viscol în sudul Moldovei şi în Bărăgan, apoi se va extinde spre celelalte regiuni, atingând intensitatea maximă de luni, ora 14.00 până marţi, ora 18. La începutul intervalului, în Dobrogea şi estul Munteniei vor mai fi precipitaţii mixte şi se va menţine poleiul, au precizat meteorologii.

UPDATE, ora 14.50. Mai multe drumuri naţionale din 16 judeţe ar putea fi închise începând de duminică, ora 16.00, măsura fiind luată pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire, în condiţiile în care va intra în vigoare o avertizare meteo de cod portocaliu, a anunţat CNADNR.

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au anunţat că, potrivit unui ordin comun al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Transporturilor, atunci când sunt emise avertizări cod portocaliu sau cod roşu de viscol se dispune închiderea imediată a circulaţiei.

Astfel, CNADNR a avertizat că începând de duminică, ora 16.00, există posibilitatea închiderii drumurilor naţionale din 16 judeţe, respectiv Mehedinţi, Olt, Dolj, Teleorman, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Prahova.

Drumurile vor fi închise pentru a se putea interveni cu utilaje de deszăpezire, astfel încât de luni să fie redeschise treptat circulaţiei. Imediat după ce vor fi închise, Poliţia Rutieră şi reprezentaţii CNADNR vor inspecta drumurile închise, astfel încât să nu fie oameni şi maşini pe drum.

UPDATE, ora 14.03. 117 localităţi din Buzău şi 5000 de abonaţi din Prahova, fără energie electrică

Un număr de 117 localităţi din judeţul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică, duminică după-amiază, din cauza vântului şi a gheţii depuse pe firele de tensiune, în timp ce în Prahova au rămas fără energie electrică aproximativ 5.000 de abonaţi din nouă localităţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Electrica Buzău, Mihaela Lungu, în toată partea de sud a judeţului Buzău sunt localităţi fără curent electric, fiind afectate 15 linii electrice ariene, iar 20 de echipe de la Electrica sunt pe teren pentru a remedia defecţiunile.

Defecţiunile la reţelele de tensiune au început să apară duminică dimineaţă, în principal din cauza viscolului, dar şi a gheţii depuse pe liniile electrice aeriene.

De asemenea, în zona Maxenu-Pogonele sunt mai mulţi stâlpi rupţi.

Tot din cauza vântului şi a gheţii, duminică în municipiul Buzăus-au rupt zeci de copaci, unii blocând căi de acces din oraş.

În Prahova, peste cinci mii de abonaţi ai Electrica Muntenia Nord din nouă localităţi nu au energie electrică, duminică, din cauza avariilor produse pe reţea în urma lapoviţei, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de Electrica Muntenia Nord, ploaia cu gheaţă a avariat zeci de linii electrice aeriene şi zeci de posturi de transformare, astfel încât 5.088 de consumatori nu beneficiază de alimentare cu energie electrică.

Conform sursei citate, în trei localităţi, respectiv Poiana, Secăria şi Trăisteni, alimentarea cu energie electrică este complet întreruptă, alte şase localităţi fiind alimentate cu electricitate doar parţial.

Un număr de 14 echipe de intervenţie ale Electrica Muntenia Nord se află pe teren pentru remedierea avariilor.

UPDATE, ora 13.20. Circulaţia rutieră, închisă în totalitate între municipiul Buzău şi judeţul Vrancea

În judeţul Buzău, alte trei drumuri naţionale sunt închise: DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila, DN 2B Buzău-Brăila şi DN 2C Buzău-Padina-Slobozia.

”Pe DN 2 între Buzăuşi Râmnicu Sărat ninge viscolit, iar vizibilitatea s-a redus considerabil', a declarat pentru AGERPRES dispecerul de serviciu al Secţiei Buzăua Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Liliana Radu.

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a atenţionat că duminică, după ora 18.00, va intra în vigoare o avertizare Cod Portocaliu de polei şi ninsori pentru sudul şi sud-estul ţării. De asemenea, meteorologii au precizat că celelalte zone rămân sub incidenţa Codului Galben.

Atenţionarea emisă în 2 februarie a fost actualizată de ANM, care a avertizat că aceasta îşi menţine valabilitatea până duminică, la ora 18.00, cu menţiunile că în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei vor mai fi precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă şi pe arii extinse se va produce polei, vantul va fi moderat, iar în celelalte regiuni va ninge.

"După ora 18.00 va intra în vigoare o avertizare Cod Portocaliu care va viza partea de sud şi de sud-est a teritoriului, celelalte zone rămânând sub incidenţa Codului Galben", au precizat meteorologii.

Deşi datele meteo nu arată, cel puţin până în 8 februarie, maximul prognozabil, schimbări majore care să dea motive de panică pentru populaţie, Codul Galben de ninsori şi viscol ar putea fi prelungit duminică, potrivit directorului ANM, Ion Sandu, scrie Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-03

TAGURI: cod_galben, ANM, cod_portocaliuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

METIN CERCHEZ
05 Feb 2012

in alte tari cum se poate circula? astia stiu doar sa fure

Adauga un comentariu

Random image