2017-01-17 15:09

ULTIMA ORA


Baconschi: Regele Mihai este binevenit în Parlament

 |  07:28
Baconschi: Regele Mihai este binevenit în Parlament

Ministrul de Externe Teodor Baconschi, a declarat, miercuri seară, că invitaţia adresată regelui Mihai de a ţine un discurs la tribuna Parlamentului cu ocazia împlinirii, pe 25 octombrie, a vârstei de 90 de ani este binevenită.

„Cred că această invitaţie este binevenită. Am înţeles fiind la distanţă, la New York, la Adunarea Generală a ONU, că invitarea regelui a fost de fapt votată şi că va avea loc, aşa încât mi se pare firesc ca această mică ceremonie să se desfăşoare cu toată demnitatea cuvenită”, a spus prim-vicepreşedintele PDL, adăugând că, în funcție de agenda sa, va încerca să fie prezent la eveniment.

Încă de la sfârşitul lunii iunie ministrul susținea ideea ca regele Mihai să fie tratat cu respectul cuvenit comentând afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu cu privire la „trădarea” faţă de interesul naţional al României. „Cred că trebuie să citim istoria aşa cum e consemnată ea în documente, să nu politizăm excesiv subiectul monarhiei sau oricare altul. Ne trebuie puţină seninătate şi, bineînţeles, mă pronunţ pentru civilitate şi pentru respect faţă de rolul monarhiei în istoria României. Nici un om care cunoaşte această istorie nu poate subestima rolul de mari constructori de instituţii şi, până la urmă, funcţia Casei Regale în trecut în modernizarea României şi în alinierea ei europeană. (...) Am spus, respect faţă de monarhie, care a fost o perioadă deosebit de fastă în istoria României, conţinând totodată şi destule episoade criticabile. Nu trebuie să idealizăm niciun regim politic şi cu atât mai puţin politic formele prin care monarhia s-a ilustrat în istoria modernă a ţării noastre”, susținea ministrul atunci, potrivit Agerpres. 

După mai multe discuții contradictorii deputaţii şi senatorii au decis, la propunerea grupurilor PNL,  de a se organiza o şedinţă solemnă a Parlamentului pe 25 octombrie, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de către regele Mihai, şedinţă la care să fie şi acesta invitat. Propunerea a fost făcută în  plen de către liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu şi a fost sprijinită nu numai de parlamentarii PNL şi PSD, dar şi de unii ai PDL. Propunerea a fost supusă la vot şi a întrunit 191 de voturi pentru, două contra şi 113 abţineri. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-01

TAGURI: Baconschi, Regele Mihai, invitațieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image