2017-01-16 12:58

ULTIMA ORA


Baconschi: România va adera în acest an la Spaţiul Schengen

 |  17:47
Baconschi: România va adera în acest an la Spaţiul Schengen

Ministrul de Externe, TeodorBaconschi, a declarat, la Oradea, că el crede că România va adera la SpaţiulSchengen în acest an, deoarece evaluările arată că ţara este pregătită pentruaceastă aderare şi că are sprijinul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene.

TeodorBaconschi a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că el crede că Româniava adera la Spaţiul Schengen în acest an.

"Facem toate eforturilepolitico-diplomatice. Poziţia noastră de principiu este a unui stat membru, nua unui stat candidat. Suntem stat membru de patru ani, vrem ca aceleaşi regulisă fie aplicate ca şi în cazul precedentelor extinderi", a declaratBaconschi.

Ministrul a spus că evaluărilearată că România este pregătită pentru această aderare.

"Infrastructura efuncţională, ne aşteptăm deci la recunoaşterea acestei capacităţi de a securizafrontiera Uniunii Europene, de a opri toate formele de trafic şi de migraţieilegală şi de a ne respecta o obligaţie asumată prin tratatul de aderare",a afirmat el.

Teodor Baconschi a declarat căvineri va fi publicat raportul final de evaluare pe infrastructură în grupulCheval.

"Aşteptăm avizulParlamentului European, care este un aviz consultativ, dar care are o greutatepolitică incontestabilă. În februarie va avea loc Consiliul Sectorial Justiţieşi Afaceri Externe la Bruxelles şi, evident, acolo e nevoie de consens. Dacăvor exista reţineri, avem sprijinul preşedinţiei ungare a Uniunii Europenepentru ca o decizie politică legată de un calendar de aderare cât mai scurt săfie luată pe durata celor şase luni în care Budapesta se află la preşedinţiarotativă a Uniunii", a spus ministrul.

Baconschi a completat spunândcă "nu e cazul să se adauge noi condiţionalităţi la adresa României înceea ce priveşte Schengen" şi că se aşteaptă ca solidaritatea care a dusla constituirea Europei să se manifeste şi în această situaţie şi "să nuse producă nicio formă de discriminare".

Întrebat de jurnalişti cineeste responsabil pentru amânarea aderării, Baconschi a spus că sunt deciziileunor state membre care au optat pentru această amânare, astfel că nu pot fistabiliţi vinovaţi.

"Motivele invocate nu suntcorecte, pentru că au fost prezentate argumente în cascadă, care nu au niciolegătură unele cu altele. De exemplu, că nu recunoaştem frontiera cu Republica Moldova. Fals.E recunoscută din '47 prin Tratatul de pace de la Paris", a declarat Baconschi.

Ministrul a respins şi acuzaţiacă România acordă "prea multă cetăţenie Republicii Moldova", spunândcă România acordă cetăţenie moldovenilor "pe bază individuală","ca reparaţie morală pentru cei care au pierdut cetăţenia fără voialor".

De asemenea, Baconschi a spuscă cifrele arată "că e vorba de câteva mii de dosare de redobândire acetăţeniei", în niciun caz de o "paşaportare masivă,necontrolată".

În ceea ce priveşte scrisoarearemisă de Franţa şi Germania, potrivit căreiaaderarea României şi a Bulgariei trebuie amânată, Baconschi a spus că înprivinţa Franţei consideră că este vorba de o "temere pe care opiniapublică franceză o transmite Guvernului francez".

"Sunt perfect deschispentru a explica tot ce e de explicat", a conchis ministrul.

Calendarul aderării la SpaţiulSchengen depinde de raportul final al grupului de lucru, care va fi prezentatvineri, 14 ianuarie.

România şi Bulgaria sperau săadere la spaţiul Schengen în martie 2011, însă Franţa şi Germania au apreciat,în decembrie 2010, că intrarea lor în spaţiul de circulaţie fără vize este prematură.

Spaţiul Schengen include 25 destate membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni săcircule liber, fără a prezenta paşapoartele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image