2017-01-23 04:42


Banca Mondială: Pagubele din Japonia ar putea ajunge la 235 miliarde dolari, 4% din PIB-ul nipon

 |  13:27
Banca Mondială: Pagubele din Japonia ar putea ajunge la 235 miliarde dolari, 4% din PIB-ul nipon

Seismul puternic şi valurile tsunami care au lovitrecent Japonia ar putea costa economia niponă între 122 şi 235 miliarde dolari,respectiv între 2,5% şi 4% din PIB, însă eforturile de reconstrucţie, care arputea dura până la cinci ani, vor stimula relansarea economică, apreciază BancaMondială.

"Dacăse au în vedere experienţele trecute, creşterea reală a PIB va fi afectată lamijlocul acestui an", se menţionează în cel mai recent raport al BănciiMondiale (BM) referitor la economiile statelor din Asia de Est şi Pacific.

Creşterea economică îşi vareveni, însă, în trimestrele următoare, când se vor intensifica eforturile dereconstrucţie, care ar putea dura cinci ani, adaugă BM.

PIB-ul nipona scăzut cu 1,3% în ultimele trei luni ale anului trecut, în ritm anualizat,după o perioadă de creştere susţinută în urma ieşirii din recesiunea din2008-2009. Înainte de cutremur, analiştii anticipau că economia va reîncepe săcrească în primul trimestru al acestui an.

De laînceputul săptămânii trecute, Japonia încearcă să evite o catastrofă nucleară,care are la bază centrala de la Fukushima, avariată în urma seismului.

Seria de dezastre a dus lascăderea cu 10,22% a bursei de la Tokyo şi la aprecierea monedei nipone,evoluţie care afectează veniturile exportatorilor.

BM estimeazăcă situaţia din Japonia ar putea afecta, deopotrivă, şi alte state din Asia.

"Pe termen scurt, impactulva fi mai mare în domeniul comerţului şi finanţelor", a afirmat un analist al instituţiei financiareinternaţionale.

Seismul din1995, care a lovit în principal oraşul Kobe, a avut ca efect încetinireacomerţului nipon timp de mai multe semestre. După aproape un an, importurileşi-au revenit la normal, iar exporturile au ajuns la 85% din nivelul anteriorseismului.

"Deaceastă dată, însă, perturbările aduse reţelelor de producţie, în special însectorul agricol şi al electronicelor, ar putea face probleme şi după unan", subliniază banca.

Mariexportatori niponi, precum Toyota şi Sony, au suspendat activitatea mai multoruzine în urma seismului. În aceste condiţii, şi producţia unor grupuri străine,care depind de importurile din Japonia, ar putea fi afectată.

Preţul anumitor piese electronicea crescut cu până la 20%, potrivit BM.

Separat,agenţia de evaluare financiară Moody's avertizează că economia niponă ar puteascădea în urma cutremurului, dar asigură că guvernul are mijloacele financiarenecesare gestionării dezastrului, care ar putea costa de două ori mai multdecât cutremurul din 1995, potrivit Reuters.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image