2017-01-18 14:44

ULTIMA ORA


Banca Mondială va acorda României 750 milioane euro pentru sănătate şi asistenţă socială

 |  14:50
Banca Mondială va acorda României 750 milioane euro pentru sănătate şi asistenţă socială

Banca Mondială (BM) va acorda României 750 de milioane deeuro pentru două proiecte în domeniul sănătăţii şi cel al asistenţei sociale,cu scopul realizării de noi reforme în aceste domenii.

Sudharshan Canagarajah, economist şef pe politici economicepentru Europa şi Asia Centrală al BM, a declarat joi, la Bucureşti, căprogramul de ajutor pentru bugetul de stat aflat în desfăşurare va fi încheiat,adică se va vira şi al treilea împrumut pentru politici de dezvoltare, de 400de milioane de euro.

El a menţionat că în extensia acestui program se discută cuGuvernul implementarea altor două proiecte.

Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului din România alBăncii Mondiale, a menţionat că cele două programe sunt în pregătire, vizeazădomeniul de asistenţă socială şi cel de sănătate şi se vor întinde pe mai mulţiani.

Canagarajah a menţionat că fondurile alocate sunt de 500 demilioane de euro pentru asistenţă socială şi 250 milioane de euro pentrusănătate.

"Cred că în acest stadiu ar trebui să spunem căacestea sunt sume indicative. În ceea ce priveşte momentul în care vor fiacordate, cred că nu vom putea şti întrucât aceste fonduri sunt condiţionate deunele reforme, de precondiţii", a continuat Canagarajah.

El a menţionat că punctele de referinţă din cadrulprogramelor, în funcţie de care va depinde virarea fondurilor, vor fi convenitecu Guvernul.

"Când condiţiile vor fi îndeplinite, atunci se varealiza virarea banilor, astfel încât ţintele vor fi stabilite pe parcursul apeste trei ani, ceea ce este normal pentru Banca Mondială. Dacă nu sunteţicapabili să îndepliniţi aceste condiţii, atunci orizontul de timp se poateextinde", a explicat Canagarajah.

Totodată, Păuna a arătat că aceste proiecte reprezintă uninstrument diferit de împrumuturile pentru politici de dezvoltare aflate încurs de desfăşurare.

"Sumele vor intra la deficitul bugetar, dar sunt înschimbul realizării acestor măsuri de-a lungul timpului. Vom realiza reformemai profunde cu aceste instrumente. Împrumuturile pentru politici de dezvoltaremerg pe principalele acţiuni de politici necesare pentru rezolvarea unorprobleme într-un anumit orizont de timp şi într-un anumit sector, dar dacă vreirezultate mai profunde ai nevoie de altfel de instrumente", a spus Păuna.

Pachetul de asistenţă financiară de la FMI, CE, BM şi alteinstituţii financiare, în sumă de circa 20 de miliarde de euro, include treiîmprumuturi pentru politici de dezvoltare în valoare totală de un miliard deeuro din partea BM, ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectoruluipublic, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei socialeşi sectorului financiar. România a primit, în luna octombrie 2009, primulîmprumut pentru politici de dezvoltare, în valoare de 300 milioane euro, cu oscadenţă de 14 ani şi perioadă de graţie de 13 ani şi jumătate.

Totodată, Banca Mondială a aprobat, al finele luniiianuarie, eliberarea celui de-al doilea împrumut, de 300 de milioane de euro,programat iniţial pentru prima parte a anului trecut, dar amânat de mai multeori din cauză că măsurile agreate pentru aprobarea acestei finanţări nu au fostîndeplinite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image