2019-01-22 21:02


Băncile vor continua în 2011 să lichideze proprietăţi imobiliare în contul creditelor neachitate

 |  14:41
Băncile vor continua în 2011 să lichideze proprietăţi imobiliare în contul creditelor neachitate

Băncilevor continua în 2011 să lichideze proprietăţi imobiliare în contul creditelorneachitate, proces lansat în acest an, fiind vizate în special centre comercialefără retaileri puternici şi clădiri de birouri cu un grad redus de închiriere,apreciază Cristian Ustinescu, director la DTZ Echinox.

"Problemacu care se confruntă segmentul investiţiilor imobiliare din România estelichiditatea scăzută. Într-o piaţă în care s-a atins cu dificultate cifra de250 milioane euro tranzacţii, convertirea în numerar a garanţiilor imobiliareale împrumuturilor care au ajuns la maturitate nu ar face decât să adânceascădeficitul de refinanţare, respectiv diferenţa dintre valoarea împrumurilor şivaloarea aseturilor care le garantează, accentuând presiunea asupra valorii depiaţă a celor din urmă", a afirmat într-un comunicat Ustinescu,Investments Director la compania de consultanţă.

Ela adăugat că dacă anul trecut băncile au monitorizat doar situaţia şi au amânattermene de rambursare, în acest an au trecut la lichidări.

"Dacă2009 a fost un an al contabilizării expunerii băncilor pe segmentul imobiliar,când acestea au făcut o situaţie a împrumuturilor, au constituit provizioane şiau amânat termenele de rambursare, respectiv au transferat parte din crediteunor filiale din jurisdicţii cu o politică de provizionare mai permisivă, anulacesta băncile au recurs la măsuri mai ferme şi mai drastice, lichidândproprietăţi. Câteva dintre exemplele cele mai elocvente sunt Tiago Oradea,terenul din Buftea al Raiffeisen Bank şi City Mall, în curs de lichidare",a spus el.

Atitudineainstituţiilor de credit faţă de împrumuturile ajunse la maturitate diferăsemnificativ şi în funcţie de performanţă garanţiilor, cele mai expuse fiindproprietăţile secundare care, pe lângă devalorizare, întâmpina dificultăţi şiîn fluxul de numerar.

"Seregăsesc aici centrele comerciale secundare, care nu sunt ancorate de retaileriputernici sau clădirile de birouri care, datorită locaţiei descentralizate saua calităţii finisajelor şi a dotărilor tehnice nu au atins un grad satisfăcătorde închiriere. Cred că în 2011 vor continua lichidările, cu precădere în aceastăcategorie", a mai spus Cristian Ustinescu.

DTZResearch estimează că la nivel mondial deficitul de refinanţare totalizează 245miliarde dolari pentru următorii trei ani (2011-2013). Acest decalaj estedefinit ca diferenţa dintre soldul împrumuturilor garantate cu proprietăţicomerciale care vor ajunge la maturitate şi fondurile disponibile pentrurefinanţarea acestora.

Deficitulde refinanţare continuă să fie cea mai mare provocare pe multe pieţeinternaţionale de real estate. Raportul companiei arată că Europa are cea maimare expunere, cumulând 51% din deficit (126 miliarde dolari), urmată de AsiaPacific cu 29% (70 miliarde dolari) şi SUA cu 20% (49 miliarde dolari).

Analizândstatele individual, cel mai mare decalaj în cifre absolute îl înregistreazăJaponia (70 miliarde dolari), urmată de Marea Britanie (54 miliarde dolari),SUA (49 miliarde dolari) şi Spania (33 miliarde dolari). Celelalte pieţe,inclusiv Germania şi Franţa, au valori absolute ale deficitului de finanţaremai mici de 10 miliarde dolari. Relativ la dimensiunea pieţelor lor, multe ţărieuropene mai mici au decalaje semnificative de finanţare, în special Irlanda.

DTZeste o companie de consultanţă imobiliară, cu birouri în 140 de oraşe din 42 deţări, acoperind Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Asia Pacific şi America.

Companiaoferă consultanţă şi expertiză investitorilor, dezvoltatorilor, ocupanţilor dinsectorul public şi privat şi consultanţilor financiari.

ÎnRomânia compania DTZ este prezentă prin DTZ Echinox.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...