2016-12-07 22:24

ULTIMA ORA


Băncile vor pierde 107 miliarde de euro prin acordul de salvare a Greciei

 |  10:08
Băncile vor pierde 107 miliarde de euro prin acordul de salvare a Greciei

Institutul Internaţional de Finanţe (IIF), reprezentantul lobby-ului bancar internaţional, arată, într-un comunicat publicat marţi, că băncile vor pierde 107 miliarde de euro prin acordul de salvare a Greciei. Astfel, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%.

După decizia de reducere cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti, la sfârşitul unei şedinţe de negocieri maraton, se estimează că pierderile reale, care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi, vor fi mai mari de 70%.

Creditorii privaţi vor primi noi titluri greceşti pentru 31,5% din valoarea iniţială, pentru fiecare obligaţiune grecească pe care o deţin. La acestea se vor adăuga noi titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (EFSF) pentru 15% din valoarea iniţială, iar 53,5% din valoarea iniţială a obligaţiunilor greceşti nu va mai putea fi recuperată. Primii trei ani dobânda anuală va fi de 2%, apoi în următorii cinci ani va fi de 3% şi ulterior până la 30 de ani dobânda va fi de 4,3%, în condiţiile în care noile obligaţiuni greceşti vor avea mai multe maturităţi, de la 11 la 30 de ani, cu o dobândă care va evolua în timp.

Creditorilor privaţi li se vor propune titluri suplimentare al căror randament va fi indexat în funcţie de creşterea Greciei, ceea ce le va oferi un surplus de venituri dacă economia greacă îşi revine mai repede decât se preconizează, şi în medie dobânda propusă acestora va fi de 3,65% pe an, mai mică faţă de dobânda de care beneficiau până acum.

Documentul finalizat marţi dimineaţa trebuie însă aprobat de ansamblul membrilor Comitetul creditorilor privaţi, au avertizat preşedintele Institutului Internaţional de Finanţe, Charles Dallara, şi Jean Lemierre, consilier la BNP Paribas.

În cazul în care Atena sau partenerii europeni vor considera la final că rezultatul este insuficient aceştia îşi pot retrage oferta, ceea ce face ca reuşita operaţiunii de ştergere parţială a datoriilor Greciei să depindă de răspunsul concret al băncilor, companiilor de asigurări şi fondurilor de investiţii la oferta propusă, informează Agerpres. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-05

TAGURI: bănci, Grecia, euro, acordComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Programul Prima Casă, suplimentat cu 250 de milioane de lei Plafonul pe anul 2016 pentru programul guvernamental "Prima casa" a fost suplimentat cu 250 de... 29 Noi 2016 | (0)
Se amână votul privind acordul CETA Votul Parlamentului European privind tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada... 25 Noi 2016 | (0)