2017-01-21 15:28

ULTIMA ORA


Barroso susține că toate ţările UE trebuie să adopte euro

 |  08:32
Barroso susține că toate ţările UE trebuie să adopte euro

În final 'toate ţările Uniunii Europene ar trebui aibă euro ca monedă', a declarat miercuri, la Berlin, preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso. Acesta a adăugat că moneda unică este 'inima UE', iar 'să faci parte din zona euro sau să te angajezi la asta ar trebui să definească UE'. Barroso a îndemnat ţările recalcitrante să nu îi oprească pe cei care vor să avanseze spre adoptarea monedei unice și să dea dovadă de mai multă voinţă de integrare europeană.

'Viteza UE, şi a fortiori a zonei euro, nu poate să fie cea a membrilor săi cei mai lenţi sau cei mai recalcitranţi (…) Trebuie să existe, şi de altfel există, parapeţi de protecţie pentru cei care nu vor să intre în zona euro. Dar este una să nu vrei să participi şi cu totul alta să-i împiedici pe alţii să intre', a declarat acesta. 'O uniune (europeană) divizată nu va funcţiona', a subliniat Barroso, afirmând că 'provocarea este cum să amplificăm integrarea zonei euro fără a crea viziuni între cei care nu au aderat încă'.

Anumite ţări, cu Germania în frunte, vor să modifice tratatele europene pentru a se obţine o mai mare integrare şi mecanisme mai coercitive de control a finanţelor publice naţionale, în contextul în care zona euro este afectată de o criză a datoriei care se adânceşte de la o zi la alta. Anumiţi membri ai Uniunii Europene din afara zonei euro, în special Marea Britanie, nu percep pozitiv aceste proiecte și se opun unei mai mari integrări europene.

Numai cu acordul tuturor celor 27 de state membre se poate ajunge la o modificare a tratatele UE.

'UE în întregul său şi zona euro merg împreună şi nu trebuie divizate', a adăugat Barroso, potrivit Agerpres. După rezolvarea crizei actuale, 'obiectivul nostru nu trebuie să fie restaurarea statu quo-ului anterior, ci progresarea către ceva nou, mai bun', consideră președintele CE, respectiv 'o uniune a stabilităţii, dar şi a solidarităţii(…) Dacă voinţa politică este suficientă, UE va fi cea mai mare putere emergentă din lume'.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-15

TAGURI: Barroso, euro, UEComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image