2017-01-24 21:16


Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE

 |  13:09
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE

PreşedinteleTraian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în modcert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la UniuneaEuropeană, informează Agerpres.

"Probabildomnul Ponta are nevoie de bani, ca să fie copilot la raliuri şi s-a gândit cănumai bani de la Fond ar putea veni pentru o sponsorizare. Nu, România nu arenevoie anul acesta, în mod cert, de niciun euro de la Fond sau de la UniuneaEuropeană. Nu ştim ce se va întâmpla după 2011 pe pieţe. Vedeţi că, în momentulde faţă, are mari probleme de plăţi cea mai mare economie a lumii - SUA. Deci,nu pun mâna în foc, că de asta l-am făcut (noul acord cu FMI şi UE - n.r.), să avemasigurate 3,5 miliarde de la Fondul Monetar Internaţional şi 1,5 miliarde de laUniunea Europeană. Eu sper să terminăm acordul, să nu avem nevoie să tragemaceşti bani. Dacă vom continua programele, procesele de reformare acompaniilor, pentru acest an sigur, pun mâna în foc, că nu luăm niciun euro dela Fond", a spus Băsescu, luni seară, într-un interviu acordat TVR.

Ela infirmat astfel recentele afirmaţii ale liderului PSD, Victor Ponta, potrivitcărora Executivul va folosi cu certitudine banii puşi la dispoziţiile deinstituţiile internaţionale prin noul acord de tip preventiv.

Şefulstatului a completat că banii de la FMI din noul acord nu mai pot ajunge labugetul de stat, ci numai la Banca Naţională.

"Deci,foarte mulţi se întrebau unde sunt banii. Banii de la Fond, în cea mai mareparte, s-au dus la Banca Naţională, în rezerva Băncii Naţionale. Dar BancaNaţională a emis echivalentul banilor pe care i-a primit în lei, i-a pus îndepozit la Fond. Pe măsură ce Banca Naţională, la scadenţele pe care le are,plăteşte ratele la Fond primeşte înapoi leii pe care i-a depozitat la FMI. Văpot spune că leii s-ar putea să fie utilizaţi în susţinerea altor ţări care aunevoie de bani de la Fond, pentru că leul este convertibil. Deci, aici nu avemo problemă atât de mare. Problema serioasă o avem - sau bun şi asta este foarteserioasă - dar problema dificilă o avem cu partea de la buget care trebuierambursată şi care trebuie rambursată din veniturile bugetului de stat", aconchis Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image