2017-01-23 08:44


Băsescu consideră că România are răgaz de a modifica Constituţia

 |  07:58
Băsescu consideră că România are răgaz de a modifica Constituţia

România are răgaz până la finalul lui 2013 pentru a modifica Constituţia în vederea includerii prevederilor Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară (UEM), a anunţat, luni noaptea, preşedintele Traian Băsescu, la finalul Consiliului European informal.

''A mai rămas de clarificat la nivel naţional modul de introducere în Constituţie a obligaţiei de respectare a limitei de 0,5% din PIB pentru deficitul structural. De exemplu, formularea completă din document este 'Regulile legate la paragraful 1, legate de deficitul excesiv vor fi transpuse în legislaţia naţională a părţilor contractante cel mai târziu la un an de la intrarea în vigoare a acestui tratat, prin prevederi cu forţă juridică şi caracter permanent, de preferinţă constituţional sau prevederi care prezintă în alt mod garanţii că vor fi respectate şi asumate pe tot parcursul proceselor naţionale de decizie. (...)Practic, avem răgazul de a modifica Constituţia până la finalul lui 2013, deci încă un an de la data intrării de vigoare. Sigur, se poate întâmpla să intre în vigoare mai repede, dacă 12 state îl ratifică mai devreme de 1 ianuarie 2013. Nu exclud această posibilitate şi vreau să cred că România va fi una din aceste ţări'', a subliniat Băsescu.  Cel puţin două summit-uri pe an, la care participă cel puţin o dată toţi semnatarii tratatului, vor fi organizate de zona euro. Vor participa numai statele care au adoptat moneda unică la reuniunile la care se discută strict problemele din zona euro, dar în aceste cazuri are loc înainte un Consiliu European în care se vor discuta problemele care ar afecta toate cele 27 de state membre ale UE.

''M-aş referi şi la avantajele pentru noi de pe urma acestui tratat. Ceea ce cere Tratatul noi am declanşat, ca proces de diminuare a deficitului, încă din anul 2010. Este adevărat, prin măsuri care au afectat consistent populaţia, dar care ne-au adus într-o situaţie de stabilitate şi de creştere economică în acest an. Ştiu că va trebui să avem în vedere soluţii pentru ca nivelul de trai al populaţiei să fie ajustat pozitiv, dar deocamdată ne-am atins obiectivul principal, acela de a redobândi stabilitate şi vă pot spune că măsurile luate de noi le aplică abia acum alte state'', a precizat șeful statului, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-29

TAGURI: Constituție, Băsescu, tratat, UEComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image