2017-01-16 15:05

ULTIMA ORA


Băsescu despre scandalul de la vămi: Mă tem că regina se află printre liderii sindicali

 |  13:43
Băsescu despre scandalul de la vămi: Mă tem că regina se află printre liderii sindicali

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat luni de "RomâniaLiberă", referindu-se la scandalul din vămi, că se teme că "regina seaflă printre liderii sindicali", însă a precizat că probarea acestui lucrudepinde de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte.

Şefulstatului a susţinut că în cele şase luni de supraveghere de către SRI "nus-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele defrontieră către vreun om politic".

Preşedintelea explicat că, atunci când a spus că speră ca operaţiunea să ducă şi sprevârful piramidei politice, s-a referit la numirile în funcţii, fiindcă "lafel cum se ştia despre vameşi şi poliţişti de frontieră că îşi încasau foloaseproprii din trecerea frontierei, la fel se spune despre şefii de vamă sau ceinumiţi în funcţii că ar trebui să aibă nişte contribuţii".

"Sperca ancheta să ne ducă la astfel de numiri. Eu fac însă o deosebire clară întrea da bani să fii numit şi a primi din ce încasează vameşii în fiecare zi. Încele şase luni de supraveghere nu s-a descoperit un transfer de bani spreoameni politici, dar ancheta ne poate rezerva surprize", a adăugat Băsescupentru România Liberă.

Întrebatdespre faptul că în instanţă au fost declaraţii despre că banii ajungeau la unpartid politic şi la o persoană dintr-o instituţie a statului, preşedintele aprecizat că această declaraţie a generat şi afirmaţia sa că speră să se ajungăşi la omul politic. "Dar înţeleg că este vorba despre a da bani pentru afi numit", a menţionat el.

Totodată,preşedintele a precizat că el nu ştie ca partidele să se finanţeze din vămi.

"Aşface o observaţie, fiindcă am văzut nişte feţe extrem de dubioase care susţinteoria conexiunii directe între vameşi şi partide. Colecta descoperită lapunctele de frontieră a fost pusă sub semnul transferului către partid. (...)Eu cred că suntem în faţa unei reacţii de alt tip, pentru că, după cum aţiobservat, liderii sindicali au fost cei mai vocali când au vorbit de deturnare,acompaniaţi de trusturile de presă deţinute de Vîntu şi Voiculescu. E cevaputred la mijloc, nu pot pune degetul exact pe rană, dar este clar că ieşirilelor, care încearcă să arate spre zona politică, este un semn că vor să acopereceva", a mai susţinut Traian Băsescu.

Întrebatdespre declaraţia şefului Pro Lex, Vasile Lincu, cel care a spus că a fostameninţat cu moartea după ce sindicatul a făcut publică schema şahistă cupionii care strâng direct banii din mită de la vamă, caii, nebunii şi tura, înpersoana directorului Autorităţii Naţionale a Vămilor, regina şi regele care arcontrola această caracatiţă a corupţiei, Traian Băsescu a declarat: "Dacăeste vorba despre un fost şef de cadre la vamă, s-ar putea să aibă multe peconştiinţă şi poate ne spune şi altceva despre rege, regină, ture şi pioni.Poate ne spune şi cum făcea selecţia vameşilor. Se spune că ar fi destul descump un post de vameş, iar liderul sindicatului care ne arată jocul de şah arăspuns ani de zile, poate ne spune ceva şi despre selectarea vameşilor".

Întrebatdacă firele ar duce mai degrabă la liderii sindicali, decât la cei politici,şeful statului a răspuns: "Dacă rămânem în termeni şahişti, mă tem căregina se află printre liderii sindicali, dar probarea acestui lucru depinde foartemult de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte".

Chestionatasupra regelui, preşedintele a spus că nu ar intra în schema lansată de unlider sindical, care a fost şef de cadre la vameşi.

"Eunu scot însă oamenii politici în afara jocului, pentru că numirile de şefi sefac cu influenţa oamenilor politici, iar acest lucru este evident, că sepetrece aşa", a adăugat el.

Băsescua admis că pentru aceste numiri s-ar putea da mită. "Dacă e valabil cespune şefa vămii de la Halmeu, probabil că da. Toţi ştim, dar nu putem proba:aici e marea problemă: degeaba auzi din toate părţile şi nu poţi proba", amai spus el.

Întrebatîn cât timp crede că putem afla unde au ajuns cei 430 de mii de euro, care arfi fost daţi ca mită, după cum rezultă din anchetă, Traian Băsescu a răspuns:"Greu de spus, mai ales că nu e sigur că s-au dat. Eu, ca şef de stat, numă pot pronunţa. Ceea ce ştiu sigur - şi nu de la procurori, pentru că nudiscut niciodată cu procurorii, ci de la structurile de informaţii - este căbanii strânşi la vămi nu ajungeau la un om politic".

Chestionatdacă nici conexiunile nu duc spre un om politic, şeful statului a susţinut că,"cel puţin deocamdată", nu, dar a subliniat că el nu excludepoliticul, pentru că numirile se fac cu influenţă politică, iar aceastăinfluenţă politică se manifestă destul de distribuit: "dacă în cazulHalmeu se fac trimiteri către un anume partid, vedem în schimb că e de negăsitşeful de tură la vama Moraviţa, fost candidat PSD la primăria Nădlac şi că unfiu de senator PSD a fost arestat".

Ela apreciat, de asemenea, că influenţele asupra punctelor de frontieră sunttranspartinice în privinţa numirilor.

Întrebatdespre declaraţia fostului ministru de Interne Vasile Blaga, care a spus că ell-a propus pe Radu Mărginean la şefia vămilor, Traian Băsescu a declarat:"Poate l-a susţinut, fiindcă din câte ştiu, ţine de Ministerul de FinanţeAutoritatea Naţională a Vămilor. Exclud posibilitatea ca Blaga să-l fi susţinutpe Mărginean contra unei sume. Dacă l-a susţinut, l-a susţinut, fiindcă-lcunoştea".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image