2018-12-11 02:36


Băsescu: Începe să ne pară rău că nu am vândut pachetul Petrom cu 0,33 lei pe acţiune

 |  18:22
Băsescu: Începe să ne pară rău că nu am vândut pachetul Petrom cu 0,33 lei pe acţiune

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri, într-o întâlnire cu preşedintele Consiliului de Supraveghere Petrom, Gerhard Roiss, că "începe să ne pară rău" că statul nu a vândut pachetul său de acţiuni din companie cu 0,33 lei pe acţiune, aflând că acestea s-au depreciat acum la 0,31 lei.

Băsescu a discutat cu Roiss, care este şi director general executiv al OMV, despre preţurile acţiunilor companiei, feliciându-l acesta pentru cifrele înregistrate. În ceea ce priveşte cotaţia Petrom, şeful statului a întrebat-o pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, despre evoluţia companiei pe bursă, aflând că ultima cotaţia este de 0,3180 lei/acţiune.

“Începe să ne pară rău că nu am vândut cu 33 (0,33 lei / acţiune - n.r.). Aşteptăm vremuri mai bune”, a răspuns Băsescu, zâmbind, citat de NewIn..

La sfârşitul lunii iulie, Traian Băsescu a explicat că amânarea tranzacţiei pachetului din Petrom a fost şi un semnal "politic", că România nu este de vânzare "la preţ de scrap" şi nu e în situaţia de a vinde "în disperare" pentru că nu are bani, deşi nu a fost varianta pe care a dorit-o. "A fost un eşec. Pe piaţă a fost un eşec. Pentru noi a fost, să spunem, nu ce ne-am dorit, dar a fost soluţia corectă", a comentat preşedintele. Băsescu a explicat că preţul recomandat de consultanţi pentru vânzarea întregului pachet a fost de 0,33 lei pe acţiune, mergând până la 0,34 sau chiar 0,35 lei. Potrivit preşedintelui, Guvernul nu a acceptat alt preţ decât preţul mediu în ultimele 12 luni, care includea şi un bonus, în condiţiile în care preţul acţiunilor Petrom pe BVB este de 0,39 de lei, iar Guvernul a cerut 0,3708 lei.

"Decizia a fost să nu scădem sub acest preţ dintr-un motiv simplu: România nu trebuie confundată cu ţările care trebuie să-şi vândă activele pentru a putea să plătească salariile şi pensiile. (...) Nu suntem în situaţia să vindem la orice preţ şi cred că aici Guvernul a gândit foarte bine: România nu poate fi cumpărată, sau active din România, la preţ de scrap, cum sunt ţările în marile dificultate care acum vând la preţuri foarte mici", a spus şeful statului, precizând că, pe de o parte, s-a urmărit şi un "semnal politic".

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat pe 22 iulie, printr-un comunicat, că oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile SC OMV Petrom SA, efectuată de MECMA, prin OPSPI, a eşuat, întrucât subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a închide oferta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-15
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...