2017-01-17 11:23

ULTIMA ORA


BASESCU LA BILANTUL MAI: Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie

 |  13:27
BASESCU LA BILANTUL MAI: Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie

MinisterulAdministraţiei şi Internelorprezintă, la această oră, bilanţul pe 2010.La prezentarea datelor participă ministrul Traian Igaş, premierul Emil Boc şipreşedintele Traian Băsescum transmite Realitatea.net.

Imaginea 1/1

Traian Băsescu, labilanţul Ministerului Administraţiei şi Internelor:

"MinisterulAdministraţiei şi Internelor are două axe majore ale activităţii: siguranţacetăţeanului şi lupta împotriva criminalităţii. Din acest minister vin oameniicare au avut comportament eroic la incendii, la inundaţii de aici vinpoliţiştii care luptă cu sacrificii enorme în lupta cu crima organizată. Suntmulţi oameni pe care îi apreciez. Şi totuşi, ministerul nu este încă la nivelulla care ar trebui să fie. Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie, fie căvorbim de permisele auto la Piteşti,fie că vorbim de frontiere, fie că vorbim de înţelegeri cu grupuri de crimăorganizată la nivel local. Aveţi un cadru de luptă împotriva crimei organizateşi a evaziunii fiscale creat prin hotărârea CSAT prin care se stabileşte unparteneriat cu toate instituţiile cu atribuţiuni în acest domeniu. Ele suntîncă puse sub semnul întrebării ca eficienţă, din cauza calităţii unorfuncţionari. Şi nu mă refer neapărat la MAI."

"Unul dinelementele fundamentele în reforma MAI nu se poate face după scenariul clasic:învârtim nişte căsuţe şi lăsăm oamenii la fel. Toate restructurările dinultimii ani au fost o păcăleală servită oamenilor politici. Nu mai putemrestructura MAI învârtind căsuţe la nivel local şi central. Cel puţin eu nu voiputea fi păcălit. Ceea ce vă cer este o evaluare om cu om şi rămâne în acestminister un personal competent şi integru. Sunt în sistemul guvernamentalromânesc care nu au putut fi reformate în 20 de ani. Ministerul de Finanţe şiMAI. Aceste două ministere rămân o mare problemă legat de conservatorismul lorîn a garanta funcţionarea lor la nivel european. Poate ceea ce vă spun nu văplace. Dar nu de asta am venit aici."

"Primul lucrucare trebuie făcut este reforma calităţii oamenilor. Puteţi să lăsaţi pătrăţeleîn organigramă, puteţi să le schimbaţi, dacă nu veţi veghea la un proces decurăţare de la Bucureşti până în ultima comună, calitatea ministerului nu va fiapreciată. În calitate de şef al CSAT vă cer un tip de restructurare cum nu aţifăcut până acum: un tip de evaluare care să stabilească cine poate şi cine nusă lucreze în minister.Realitatea este că suntem peste europeană la numărulde poliţişti. Aveţi de unde selecta."

"Marea problemă acelor cu care am discutat, poliţişti, poliţişti de frontieră, era ce facestatul pentru ei. Dar nu vreau să citez politicieni celebri, dar a început sădispară ideea că prima obligaţie este a ta servant faţă de minister, şi abiaapoi ce începe să facă statul. A început o abordare de tip târg. Avertizez şisindicatele. Poliţia este o structură piramidală care nu poate avea dublăcomandă. Slăbiciunile care fac posibilă interferarea actului de comandă, asindicatelor, provin de la modurile în care sunt făcute numirile la niveljudeţean. Orice numire care se face cu sprijin politic la nivelulinspectoratelor judeţene, vă decredibilizează. Evaluarea trebuie să înceapă înprimul rând de la cadrele de conducere în minister."

"Toţi miniştriis-au plâns de numărul mic de poliţişti. Realitatea este că suntem peste mediaeuropeană la numărul de poliţişti. Aveţi de unde selecta."

"Marea problemă acelor cu care am discutat, poliţişti, poliţişti de frontieră, era ce facestatul pentru ei. Dar nu vreau să citez politicieni celebri, dar a început sădispară ideea că prima obligaţie este a ta servant faţă de minister, şi abiaapoi ce începe să facă statul. A început o abordare de tip târg. Avertizez şisindicatele. Poliţia este o structură piramidală care nu poate avea dublăcomandă. Slăbiciunile care fac posibilă interferarea actului de comandă, asindicatelor, provin de la modurile în care sunt făcute numirile la niveljudeţean. Orice numire care se face cu sprijin politic la nivelulinspectoratelor judeţene, vă decredibilizează. Evaluarea trebuie să înceapă înprimul rând de la cadrele de conducere în minister. Este greu pentru un şef deinspectorat care este numit politic să se impună, ştiind că va pleca cu acelpartid. Cer să se treacă imediat la o evaluare."

"Fără acest lucrunu veţi avea performanţă. Fără o selecţie a oamenilor, fără o cernere pe bazăde calitate. Nu avem şanse să facem un minister eficient, nu avem şanse săgarantăm siguranţa cetăţeanului. Nu avem şanse dacă în fiecare an mai venim cupromoţii întregi, dacă în aparat nu facem curăţenia necesară. Esenţial pentruRomânia este ca instituţiile statului să funcţioneze la parametri naţionali,luând harta ţării se vede de la mare distanţă unde poliţia este tolerantă cugrupurile de romi sau de români. Cred că trebuie să vă menţineţi priorităţileşi ele nu trebuie să fie declarative. Siguranţa cetăţeanului, luptăm pentru ea.Lupta împotriva evaziunii fiscale, împotriva grupurilor de crimă organizată.Vreau să pulverizaţi grupurile de crimă organizată de la nivel local şicentral. Vreau să aflaţi la ce zone duce protecţia acestor grupuri. Vă cer săvă faceţi datoria în limitele legii, fără menajamente faţă de cei care oîncalcă, indiferent ce sunt ei. Aş vrea ca 2011 să fie un al succesuluidumneavoastră."

"Nu mă vaimpresiona deloc dacă ministrul Igaş va veni în CSAT cu un nou rând depătrăţele, ci dacă va veni cu un nou sistem de evaluare al oamenilor care maipot rămâne în MAI. Apreciez munca oamenilor, dar ştiu că sunt destui oameni aiMAI care nu-şi fac datoria, care tolerează convieţuirea dintre ei şi crimaorganizată. Eu închei acum, că nu are de ce să aplaude nimeni, că nu are de ce."


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image