2019-04-26 03:09


Băsescu, la consultări: Voi încerca să substitui eu opoziţia

 |  13:02

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, luni, la începutul consultărilor de la Cotroceni, căa dorit să armonizeze punctele de vedere ale puterii cu cele ale opoziţiei, darcă, dacă nu s-a putut acest lucru, va încerca să substituie el opoziţia ladiscuţii.

"Mi s-apărut că sunt câteva probleme de interes naţional care trebuiau discutate. Nuvă ascund că obiectul meu iniţial a fost să încerc o armonizare a punctelor devedere a partidelor de opoziţie cu arcul guvernamental. N-a fost posibil, aşacă voi substitui eu opoziţia în dicuţiile cu dumneavoastră", a declarat,la începutul întrevederii, Traian Băsescu.

El areamintit tematica propusă spre a fi discutată: "Legea pensiilor, undetrebuie să găsim o soluţie, Legea educaţiei naţionale, atât de mult întârziată,câteva lucruri despre bugetul de stat, de data aceasta aş vrea să vă transmitşi elemente extrem de importante discutate în Consiliul European şi, nu înultimul rând, armonizarea bugetului cu Strategia UE 2020, care eesenţială", a precizat Băsescu.

El a maispus că cei prezenţi pot aborda şi alte subiecte. "Eu am toată după-amiazala dispoziţie. Dacă vom ajunge şi la alte subiecte, m-ar interesa punctuldumneavostră de vedere cu privire la o relansare a unor procese de privatizare,cu condiţia ca banii din privatizare să meargă în investiţii, nu în consum, aşacum s-a întâmplat în 2008. De asemenea, problema fondurilor europene, caredevine critică, problema absorbţiei fondurilor europene cred că ar putea fi unsubiect în discuţiile noastre. Am vrut să vă previn şi asupra subiectelorsuplimentare", a mai spus Traian Băsescu.

Şefulstatului i-a rugat pe jurnalişti să se retragă, menţionând că reprezentanţiipartidelor vor face declaraţii la finalul întrevederii.

Cineva dinsală a indicat, în glumă, ora 19.00, pentru susţinerea declaraţiilor finale depresă, sugerând că discuţiile se vor prelungi.

"Putemsă discutăm de toate, putem să servim şi masa şi să ne ne limpezim niştepoziţii", a spus, zâmbind, Băsescu.

PreşedinteleUDMR, Marko Bela, a reiterat, anterior intrării la consultări, poziţia UDMRfaţă de legea pensiilor. "Poziţia noastră este foarte bine cunoscută înceea ce priveşte priorităţile legislative. În privinţa legii pnsiilor, suntemde acord cu solicitatrea preşedintelui şi cu revocarea dispoziţiilor privindvârsta de pensionare în cazul femeilor. De fapt, era vorba de o propunere făcutăde UDMR în comisiile de specialitate", a spus el.

El a adăugatcă UDMR consideră că "Legea educaţiei ar trebui adoptată prin asumarearăspunderii Guvernului".

În ceea cepriveşte refuzul opoziţiei de a participa la consultări, liderul UDMR a avut oatitudine rezervată: "E dreptul opoziţiei să accepte sau să respingă oastfel de consultare. Noi de fiecare dată, şi atunci când am fost în opoziţie,am răspuns pozitiv la invitaţia preşedintelui. Dacă majoritatea guvernamentalăeste decisă, fermă şi stabilă, atunci nu vom avea probleme în legătură cupriorităţile legislative. Eu nu aş vrea să arăt cu degetul spre opoziţie.Opoziţia are menirea să-şi formuleze criticile şi noi, cei din majoritateaguvernamentală, avem obligaţia să asigurăm un vot pentru legile pe care leconsiderăm prioritare", a comentat el.

Din parteaPDL la consultări sunt prezenţi premierul Emil Boc, alături de Vasile Blaga şiAdriean Videanu, UNPR este reprezentat de Gabriel Oprea, Marian Sârbu şiCristian Diaconescu.

Marko Bela,Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely sunt printre cei care reprezintă UDMR laCotroceni. La consultări este prezent şi un grup de reprezentanţi aiMinorităţilor, în frunte cu Varujan Pambuccian.

PNL aanunţat, vineri, că nu participă la consultări, iar PSD a anunţat, luni, că nudoreşte să participe la discuţii simultan cu UNPR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-09-07
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG