2019-03-20 23:39


Băsescu la NATO: România va trimite în curând 66 de jandarmi în Afganistan

 |  15:25
Băsescu la NATO: România va trimite în curând 66 de jandarmi în Afganistan

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, joi, la sediul NATO de la Bruxelles, că România vatrimite şi 66 de jandarmi în Afganistan, în perioada imediat următoare, pentrua participa la construcţia instituţională şi că primul contingent de ofiţeriafgani va sosi în curând în România pentru instrucţie

"România- dincolo de faptul că şi-a îndeplinit obligaţiile asumate de a mări efectiveledin Afganistan - va da o atenţie deosebită trimiterii de instructori înAfganistan. De altfel, vă pot informa că primul contingent de ofiţeri afgani vasosi în perioada imediat următoare în România pentru instruire", a spusşeful statului în cadrul unor declaraţii de presă susţinute alături de secretarulgeneral al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Ela adăugat că, în acelaşi timp, la universităţile civile, 12 burse au fost dejaacordate tinerilor afgani, şeful statului precizând ulterior că România vacontinuia să mărească numărul de burse pentru tinerii afgani.

Întrebatdacă poate oferi mai multe detalii despre contribuţia României în Afganistan înperioada de tranziţie, preşedintele a spus: "Sunt foarte multe lucruri pecare le putem face. Cel mai important lucru pe care îl vom face însă esteacelaşi pe care l-am făcut şi în Irak: vom rămâne acolo până când misiunea vafi îndeplinită".

"Deasemenea, aşa cum am început să trimitem deja instructori pentru forţele desecuritate afgane, România va trimite şi 66 de jandarmi în perioada imediaturmătoare pentru a se trece şi la antrenarea, la participarea la construcţiainstituţiilor, altele decât cele ale Armatei, respectiv instituţiile de ordinepublică", a adăugat Băsescu.

Înopinia sa, în perioada următoare, toate statele membre NATO "ar trebui săprivească cu multă atenţie la crearea unui corp al funcţionarilorpublici". 'Plec de la premisa că Afganistanul nu a fost niciodatăadministrat la nivelul întregului său teritoriu. Or, odată cu crearea forţelorde securitate, trebuie să creăm şi o administraţie civilă, capabilă să preiafuncţiunile necesare populaţiei de la Armata NATO, care acum se află înAfganistan", a încheiat el.

Larândul său, Anders Fogh Rasmussen a declarat că apreciază angajamentul Românieifaţă de obiectivle NATO şi în special faţă de principala misiune, cea dinAfganistan. El a mai spus că NATO contează în continuare pe sprijinul Românieişi anul viitor, când Alianţa îşi propune să înceapă perioada de tranziţie în Afganistan.

PreşedinteleTraian Băsescu a făcut, joi, o vizită oficială la sediul NATO, având convorbiricu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

Preşedinţiaa precizat că vizita şefului statului la sediul NATO are loc pe fondulpregătirii apropiatei reuniuni la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice de laLisabona, din luna noiembrie, explicând că preşedintele va aborda teme deactualitate precum Noul Concept Strategic, evaluarea situaţiei din Afganistansau viitorul relaţiei NATO - Rusia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-03-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...